Založ si blog

Poznáte GATTCH? Unikátna slovenská art-rocková skupina odohrala reunion koncert v kompletne naplnenom bratislavskom klube Jazztikot

Vzhľadom na to, že som sa narodil v Nových Zámkoch, veľmi ma teší, že práve z tohto mesta vzišla kapela, ktorej kvality v kontexte hudobnej kritiky možno hodnotiť ako nadčasové a pre slovenskú kultúrnu stavbu neopakovateľne originálne. GATTCH sú dôkazom, že ja Slováci dokázali vytvoriť v rámci bigbítovej éry niečo špecifické, originálne a dá sa povedať, že aj svetové. Skupina GATTCH, ktorá vznikla už v šesťdesiatych rokoch, zostala tak trochu v tieni projektov ako bolo Vargove Collegium Musicum, Griglákova Fermáta, Ursínyho Provisorium, Váněho Progress Organisation či Hladíkov Blue Effect, no jednoznačne neprávom.

Spojiť kompozične bigbít, art-rock/prog-rock s jazz-rockom a bluesom a k tomu slovenské texty a vokály – tak nejak znie sound tejto skupiny, ktorej vo vzkriesenej podobe dala nový rozmer multitalentovaná klaviristka Agi Ferienčíková, ktorá so skupinou zahviezdila už na Beatovom festivale na Zelenej vode.

Lídrom a zrejme jediným pôvodným členom znovuzordeného GATTCH je zakladateľ Tomáš Rédey, štúdiový hudobník, gitarista, spevák, profesionálny muzikant, ktorého posledne preslávali kompozície v tanečnej šou Let’s Dance. Zakladajúcu zostavu tvorili: „George“ Juraj Štefula – bicie nástroje; „Ali“ Ľudovít Beladič – piano; „Tony“ Anton Lančarič – basgitara; „Tomy“ Tomáš Rédey – gitara, husle; „Charlie“ Karol Slanina – sprievodná gitara.

Skupina doposiaľ vydala tri hudobné nosiče:Gattch - Komplet album cover

  • 1971: Na na na / Kontrapunktická etuda (EP, Opus)
  • 1971: Gattch (LP, Opus)
  • 2002: Komplet (kompilácia, 2 CD, Sony Music/Bonton)

Skupina dosiahla niekoľko zaujímavých míľnikov:

Členovia skupiny po rozpade projektu tvorili po boku najmä popových spevákov.

Nejde však o prvý reunion. GATTCH sa v roku 1998 objavili v televíznej premiére českého seriálu Bigbít (17. diel), zameranom na rockovú hudbu v Česko-Slovensku v rokoch 1956-1989, zahrali na spomínanom bigbítovom festivale v roku 2009 (v tom čase myslím hrali s bubeníkom Petrom Szapu) a zahrali aj v programe Legendy 60.

***

K informácii o tomto koncerte som sa dostal viac-menej náhodou, keď som počas obednej prestávky stretol klaviristku projektu. A ešte väčšia osudová náhoda je, že kolega, ktorý prišiel na koncert neskoro kvôli tomu, že sa musel po niečo vrátiť do bytu, stretol v taxíku syna lídra projektu, ktorého brat hral v novozostavenej kapele basgitaru. To je taká synchronicita, že sa to nedá ani vymyslieť, ale musí sa to stať. Som veľmi rád, že v Bratislave vznikol podnik, ktorý konečne tak ako kedysi Pub u Zeleného stromu dáva priestor dobrej muzike. A čo ma ešte viac teší, že tento podnik bol totálne naplnený a to dokonca aj mladými ľuďmi, ktorí si tak mohli vypočuť skutočne kvalitnú slovenskú hudobnú produkciu. Špeciálne pre čitateľov môjho blogu prinášam aj unikátny záznam najlepšej skladby tejto skupiny s názvom Narodenie.

Vypočujte si na porovnanie celý album skupiny GATTCH z roku 1972.

 

Vyšla prvá kniha o pozoruhodnom Cyrilovi Daxnerovi, premiéru mala aj divadelná hra Rozsudok nad Dr. Cyrilom Daxnerom

24.07.2024

Začnem trošku osobne. Bolo to približne pred dvomi týždňami, keď som dostal náhle zadanie stihnúť zalomiť a vytlačiť prvú knihu o Cyrilovi Daxnerovi. Texty síce boli pripravené, ale v extrémnych tropických horúčavách sa veru knihy zalamujú ťažko. Bolo to mimoriadne psychicky náročné, najmä v kontexte zapracovania rôznych implementácií. Napokon sa to podarilo… [...]

Odišiel slovenský spisovateľ a diplomat Anton Hykisch, svoje posledné verejné vystúpenie mal na pôde Matice slovenskej

17.07.2024

Vo veku 92 rokov odišiel slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik, autor literatúry pre deti a mládež, nositeľ Pribinovho kríža, bývalý veľvyslanec v Kanade, poslanec NRSR, riaditeľ vydavateľstva Mladé letá, literárny redaktor Československého rozhlasu, autor historických románov Bezhlavý čas a Milujte kráľovnú ANTON HYKISCH. Som však rád, že som ho ešte stihol [...]

Národná neomoderna ako koncepcia pre slovenskú kultúru 21. storočia

12.07.2024

Nasledujúci program podporilo aj PREDSTAVENSTVO MATICE SLOVENSKEJ, niekoľko spisovateľov z radov SPOLKU SLOVENSKÝCH SPISOVATEĽOV a niekoľko ďalších umelcov, vedcov a verejných osobností. Ak sa chcete stať signatárom, pošlite mail so slovom súhlasím na lucasperny at gmail.com . Zoznam signatárov bude zverejnený dodatočne. NÁRODNÁ NEOMODERNA KONCEPCIA SLOVENSKEJ KULTÚRY 21. [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 271
Celková čítanosť: 867998x
Priemerná čítanosť článkov: 3203x

Kategórie