Založ si blog

Poznáte GATTCH? Unikátna slovenská art-rocková skupina odohrala reunion koncert v kompletne naplnenom bratislavskom klube Jazztikot

Vzhľadom na to, že som sa narodil v Nových Zámkoch, veľmi ma teší, že práve z tohto mesta vzišla kapela, ktorej kvality v kontexte hudobnej kritiky možno hodnotiť ako nadčasové a pre slovenskú kultúrnu stavbu neopakovateľne originálne. GATTCH sú dôkazom, že ja Slováci dokázali vytvoriť v rámci bigbítovej éry niečo špecifické, originálne a dá sa povedať, že aj svetové. Skupina GATTCH, ktorá vznikla už v šesťdesiatych rokoch, zostala tak trochu v tieni projektov ako bolo Vargove Collegium Musicum, Griglákova Fermáta, Ursínyho Provisorium, Váněho Progress Organisation či Hladíkov Blue Effect, no jednoznačne neprávom.

Spojiť kompozične bigbít, art-rock/prog-rock s jazz-rockom a bluesom a k tomu slovenské texty a vokály – tak nejak znie sound tejto skupiny, ktorej vo vzkriesenej podobe dala nový rozmer multitalentovaná klaviristka Agi Ferienčíková, ktorá so skupinou zahviezdila už na Beatovom festivale na Zelenej vode.

Lídrom a zrejme jediným pôvodným členom znovuzordeného GATTCH je zakladateľ Tomáš Rédey, štúdiový hudobník, gitarista, spevák, profesionálny muzikant, ktorého posledne preslávali kompozície v tanečnej šou Let’s Dance. Zakladajúcu zostavu tvorili: „George“ Juraj Štefula – bicie nástroje; „Ali“ Ľudovít Beladič – piano; „Tony“ Anton Lančarič – basgitara; „Tomy“ Tomáš Rédey – gitara, husle; „Charlie“ Karol Slanina – sprievodná gitara.

Skupina doposiaľ vydala tri hudobné nosiče:Gattch - Komplet album cover

  • 1971: Na na na / Kontrapunktická etuda (EP, Opus)
  • 1971: Gattch (LP, Opus)
  • 2002: Komplet (kompilácia, 2 CD, Sony Music/Bonton)

Skupina dosiahla niekoľko zaujímavých míľnikov:

Členovia skupiny po rozpade projektu tvorili po boku najmä popových spevákov.

Nejde však o prvý reunion. GATTCH sa v roku 1998 objavili v televíznej premiére českého seriálu Bigbít (17. diel), zameranom na rockovú hudbu v Česko-Slovensku v rokoch 1956-1989, zahrali na spomínanom bigbítovom festivale v roku 2009 (v tom čase myslím hrali s bubeníkom Petrom Szapu) a zahrali aj v programe Legendy 60.

***

K informácii o tomto koncerte som sa dostal viac-menej náhodou, keď som počas obednej prestávky stretol klaviristku projektu. A ešte väčšia osudová náhoda je, že kolega, ktorý prišiel na koncert neskoro kvôli tomu, že sa musel po niečo vrátiť do bytu, stretol v taxíku syna lídra projektu, ktorého brat hral v novozostavenej kapele basgitaru. To je taká synchronicita, že sa to nedá ani vymyslieť, ale musí sa to stať. Som veľmi rád, že v Bratislave vznikol podnik, ktorý konečne tak ako kedysi Pub u Zeleného stromu dáva priestor dobrej muzike. A čo ma ešte viac teší, že tento podnik bol totálne naplnený a to dokonca aj mladými ľuďmi, ktorí si tak mohli vypočuť skutočne kvalitnú slovenskú hudobnú produkciu. Špeciálne pre čitateľov môjho blogu prinášam aj unikátny záznam najlepšej skladby tejto skupiny s názvom Narodenie.

Vypočujte si na porovnanie celý album skupiny GATTCH z roku 1972.

 

Keďže jediná istota, ktorá nám ostáva, je smrť, radšej žime! Rozhovor s nositeľom svetovej Ceny za humanizmus a popredným slovenským kulturológom prof. Dalimírom Hajkom

26.04.2024

Profesor PhDr. Dalimír Hajko, DrSc., významný slovenský filozof, spisovateľ, literárny kritik, kulturológ, esejista, spisovateľ, pravidelne publikuje v Slovenských pohľadoch, Literárnom týždenníku, Filozofii a v mnohých ďalších periodikách, je autorom esejí, stoviek literárnych recenzií, vedeckých článkov a monografií. Získal Cenu Egona Erwina Kischa, Cenu Slovenských [...]

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 809389x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Kategórie