Založ si blog

Pred 98. rokmi sa narodil hudobný skladateľ Zdeněk Liška

Článok pôvodne zverejnený v októbri 2018, aktualizovaný 16. marca pri príležitosti 98. nedožitých narodenín hudobného velikána Zdenka Lišku. 

Bez hudby sa žiť nedá. Silná a atmosferická hudba dáva životu úplne iný, nový rozmer. A špeciálne filmová hudba. Tá dokáže preniknúť až do toho najbližšieho vnútra človeka. Ovládnuť jeho pocity, emócie, ovplyvniť celé jeho vedomie a možno aj konanie.

Zdeněk Liška

Dnešný blog nebude ani o politickej filozofii, ani o geopolitike, ani súčasnej spoločenskej situácii. Možno iba nepriamo. Posledné týždne a mesiace mi pomáha prežiť magická hudba Zdenka Lišku, impozantného českého skladateľa filmovej hudby. Spolupracoval s tými najvýznamnejšími režisérmi ako Juraj Hertz, František Vláčil, Otakar Vávra, Jan Švankmajer, Karel Zeman, Jiří Sequens a mnohí ďalší. Takmer každý človek, ktorý pozná československú kinematografiu pozná jeho melódie. Rád by som sa v nasledujúcom hudobnom blogu podelil o tie najobľúbenejšie.
(v minulosti som sa na tejto stránke venoval československému psychedelickému filmu, pozri bližšie tu)

Liška ako skladateľ dokázal niečo, čo sa dá len ťažko opísať slovami, ľudskou rečou – jeho hudba objíma duše, keď je človeku dobre aj zle. V úzkosti aj radosti. Sila imaginácie, fantázie a až istej sviatočnosti je pri recepcii jeho hudby dvojnásobne silná. Tento skladateľ dostal obrovský dar od Boha, ktorý mohol realizovať v celej rade kvalitnej Československej kinematografie. V jeho hudbe cítiť radosť, pompéznosť, smútok, výkyvy počasia, nevinnosť, zlo, dobro, pomstu, lásku, nenávisť, hrdinstvo, všetky ľudské emócie, nálady prírody… spev vetra, zádumčivosť hmly či úsmevy slnečných dní.Dokázal zložiť alebo variovať bigbít, surrealistický valčík, ťažkú experimentálnu elektronickú hudbu, konkrétnu hudbu, ľudovú hudbu, popovú hudbu, psychedelickú hudbu, operu alebo romantické sláčikové melódie.

Odborník na Liškovu Hudbu, Andy Votel o Liškovi prehlásil:

Liškova hudba vyvoláva závislosť. … Pre mňa je Liška na rovnakej úrovni ako Bruno Nikolai, Morricone alebo John Barry. …  Poznáte to: mazaný ako liška. Vnikne dovnútra filmu, prekryje ho svojou krásnou hudobnou prikrývkou – a potom si privlastní hlavný motív filmu… dostane sa dovnútra, ovládne to tam, a zmení polaritu filmu. .. Liškova hudba nepadá s jednou epochou. Liškov príbeh nie je možné vyrozprávať na jednej alebo dvoch platniach… je nutné urobiť minimálne 10 alebo 15 albumov.

Spolu s Lubošom Fišerom, Hapkom a Svetozárom Stračinom je Liška velikánom svetového rozmeru v oblasti filmovej hudby. Dokazuje to aj záujem o jeho hudbu v zahraničí. Vďačím Zděnkovi Liškovi. Aj môjmu životu dala jeho hudba úplne nový rozmer. Niekoľkokrát som sa prechádzal mestom, parkom či len tak zadumane ležal s romantickými melódiami, ktoré zložil… Zděnek Liška robí život farebnejší, krajší, poetickejší…

Ak v nebe, i v pekle majú hudbu, určite ju napísal Zdeněk Liška, a nám, obyčajným smrteľníkom, sprostredkoval tento dar v hudbe k československým filmom. Dielo, ktoré tu zanechal, dotýka sa hviezd.

V úvode si pozrite najnovší dokument o skladateľov. Vynikajúci dokument. Ale musím dodať, že nesúhlasím s tvorcami tohto dokumentu, podľa ktorých dielo z tvorby 70. rokov skladateľovu kvalitu spochybňuje. Práve naopak. Sedemdesiate roky Liškovo dielo učinili nesmrteľným.

  • Zdeněk Liška (* 16. marec 1922 Smečno – † 13. júl 1983 Praha) bol český hudobný skladateľ, ktorý sa venoval predovšetkým filmovej hudbe. Liškova hudba je nezmazateľne zapísaná v histórii filmového umenia 20. storočia. Ako jeden z prvých dokázal, že filmová hudba je nielen rovnocennou emotívnou súčasťou celého filmu, ale aj dramaturgicky dotvára umeleckú kvalitu celého diela. (Wiki)

Výber 

K štúrovskej tématike vo filme Niet inej cesty zložil skladateľ nádhernú klavírnu hudbu…

„Je to jako se smutným koncem v tragedii, víme o nem ale nemužme ho změnit.“

Snový soundtrack z filmu o Štúrovcoch akoby v sebe ukryl pocity, ktoré zažíva človek, ktorý sa rozhodol svojou existenciou meniť svet a vzdal sa pohodlného života súhlasu s nespravodlivosťou. Snové vízie o nutnosti lepšieho sveta striedajú tóny sklamania, strachu, bolesti a márnosti… Nevydarená revolúcia, nekonečný smútok zo straty Adely Ostrolúckej, samota a beznádej. To čo musel cítiť Štúr po porážke revolúcie muselo byť bezhraničné utrpenie a beznádej…V Liškovej hudbe akoby bol ukrytý celý tento príbeh od horlivého nadšenia a túžby až po sklamanie, trýzeň…. a samotu… celým filmom sa nesie tento jemný valčík.. v rôznych variáciách od snových, cez dramatické až po tragické…

Experimentálna elektronická hudba pripomínajúce nemecký kraut-rock v komédii Jáchyme hoď ho do stroje

legendárna Medená veža…a pokračovanie Orlie pierko

Tatry musel mať Liška rád snáď rovnako ako Prahu

…a taktiež vo futuristickom filme Ikarie XB1

Filmový muzikál Pražské noci

 

Najlepšie melódie zo seriálu 30 prípadov majora Zemana

 

 

Kolotoč hráčů na zlatejch koních,
Obtáčí svět jak lesklej fáč,
Kolotoč hráčů dnes jako loni,
Dává ti možnost být šance hráč,
Správnej hráč musí udržet kartu,
To musí poznat, kdy má dát mat,
Vyběhnout přesně na signál startu,
A nedát znát, když z koně spad.

Jede se závod velký šance,
Jede se dostih o ceny,
Jede se v rytmu elegance,
O pravidla, jsou neměnný,
Jede se závod velký šance,
Jede se závod o život,
Bez pravidla a elegance,
Platí jen čehý, nikdy hot.

Na jednom světě, různí světy,
Na jednom místě, málo místa,
Falešný šance, chybí věty,
Pravda těch hráčů není jistá,

K známejším soundtrackom patria filmy Spalovač mrtvol a Obchod na Korze

 

Hudba k Švankmajerovej psychedélii

Hudba k rozprávke Malá morská víla, ktorá bola vydaná aj v zahraničí

Aj poriadnym temnošinám… easternu…

Aj variácie na ľudovo-sociálny motív

Vynikajúce hudobné koláže vytvoril Liška aj pre historické filmy

Hudba z menej známeho politického filmu Horúčka

Temná hudba k filmu Balada o siedmich obesených

 

No a na záver, tá najobľúbenejšia… motív Modrá světla…

Ktorý je váš obľúbený filmový motív od Zděnka Lišku? Žiaľ, v diskusii pod blogom vám neviem odpovedať, ale rád si prečítam vaše reakcie.

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

​Vivat Pellegrini! Povolebná esej a gratulácia novému prezidentovi Slovenskej republiky

07.04.2024

„Urobím všetko preto… a nech si o tom hovorí kto chce, čo chce… aby Slovensko stálo na strane mieru… a nie na strane vojny. Budem prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky. Slovenská republika a jej záujmy budú u mňa na prvom mieste.“ – Peter Pellegrini Išlo o mimoriadne dôležité voľby, ktoré boli zároveň prieskumom o súčasnom politickom [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 246
Celková čítanosť: 805612x
Priemerná čítanosť článkov: 3275x

Kategórie