Založ si blog

Spolok slovenských spisovateľov oceňoval a slávil storočnicu

15. december 2023, Budmerice – Je to presne sto rokov, kedy slovenskí spisovatelia založili najstaršiu slovenskú literárnu organizáciu Spolok slovenských spisovateľov po jej oddelení od Umeleckej besedy Slovenska, v ktorej dominovali výtvarní umelci. Medzi predsedov a čestných predsedov Spolku slovenských spisovateľov (a nadväzujúceho Zväzu slovenských spisovateľov) v minulosti patrili významné osobnosti slovenskej literatúry ako Janko Jesenský, Valentín Beniak, Ján Poničan, Ivan Krasko, Vavro Šrobár, Ladislav Novomeský, Michal Chorváth, Milan Lajčiak, František Hečko, Vojtech Mihálik, Andrej Plávka, Ján Solovič, Ladislav Tažký, Jaroslav Rezník, Ján Tužinský, Milan Ferko či Vincent Šikula. Významnou historickou udalosťou Spolku slovenských spisovateľov bol Kongres slovenských spisovateľov (1936) v Trenčianskych Tepliciach. Kongres bol založený na zjednocovaní umeleckého frontu bez ohľadu na politickú, konfesionálne, generačnú, teritoriálnu, štátnu alebo národnostnú príslušnosť – na báze šírenia humanistického posolstva národnej literatúry a kultúry a ich otváranie sa svetu.

V kaštieli Budmerice, ktorý sa stal istým časom spisovateľským centrom, bola spojená oslava storočnice (slávnostná akadémia) s odovzdávaním Cien Rudolfa Fábryho. Podujatie   ktoré vzniklo v spolupráci s obcou Budmerice, Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky a časopisom Dotyky  moderoval moderátor RTVS Ján Sklenár a prítomným sa prihovoril aj starosta Jozef Savkuliak. V prvej časti podujatia boli v rámci súťaže Cena Rudolfa Fábryho ocenení čestnými uznaniami Ivana Topitkalová, Alica Ištoková a Šimon Jozef Ťažký.

3. prémiu Ceny Rudolfa Fábryho získala Magdaléna Martišková, 2. prémiu Agáta Komanová, 1. prémiu Martina Kostolná a víťaznú Cenu Rudolfa Fábryho získala Jela Abasová. O hudobný program sa postarali fujarista Roman Kuchta, sláčikové quarteto Romi Quartet, sopranistka Žofia Džubáková, klaviristka Karin Remencová. Ukážky z tvorby Rudolfa Fábryho  ktorý v Budmericiach pôsobil, a ktorému v kaštieli minulý rok slávnostne otvorili pamätnú izbu – prečítali Marek Urban a Sofia Maskalíková.

Druhú časť podujatia tvorila slávnostná akadémia k storočnici Spolku slovenských spisovateľov, ktorú uviedol čestný predseda Spolku slovenských spisovateľov Jaroslav Rezník st., ktorý priblížil stručné dejiny inštitúcie. Zdôraznil, že Spolok zakladali rôznorodé osobnosti Ivan Krasko, Jozef Gregor Tajovský či Vavro Šrobár, ktorý zabezpečil jeho oficiálne štátne povolenie. Pokračoval príhovor predsedu Spolku slovenských spisovateľov Borisa Brendzu, v ktorom poukázal na to, že slovenskí spisovatelia nie sú dostatočne podporovaní zo strany štátu. Vyjadril nádej, že sa táto situácia v budúcnosti zmení. V rámci slávnostnej akadémie boli ocenení slávnostnými plaketami Vincent Šabík, Etela Farkašová, Mária Bátorová, Anton Hikysch, Pavol Dinka, Jaroslav Rezník st., Anton Hrnko Michal Chuda a Jozef Vladár. Čestné uznania dostali Margita Ivaničková, Zuzana Kováčová, Drahomíra Pechočiaková, Milan Hodál, Jozef Mikloško, Pavol Tomašovič, Gustáv Murín a Dalimír Hajko. Publiku sa prihovorili Vincent Šabík, Jozef Mikloško, Gustáv Murín a Dalimír Hajko. Na záver bol premietnutý videoodkaz čestného predsedu Spolku slovenských spisovateľov, autora Tisícročnej včely Petra Jaroša. Celé podujatie bolo vysielané naživo cez sociálnu sieť Facebook na stránke Spolok slovenských spisovateľov a VSSS.

V súčasnosti vedie Spolok slovenských spisovateľov Boris Brendza, tajomníkom je Štefan Cifra, podpredsedami sú Lukáš Perný a Anton Hrnko. Dcérskou spoločnosťou je Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, ktoré vydáva tak diela slovenských autorov, ako aj preklady zahraničnej literatúry (dlhodobo ho viedol Roman Michelko). Od roku 2022 výrazne rozšíril Spolok slovenských spisovateľov spoluprácu s Maticou slovenskou. Spoločne organizujú rozhovory so spisovateľmi vedené podpredsedom L. Perným v bratislavskom Dome Matice slovenskej.

Rozhovorov sa zúčastnili osobnosti slovenskej literatúry a vedy ako profesori Dalimír Hajko, Jozef Leikert, Viktor Timura, literárni kritici a spisovatelia Alexander Halvoník, Ján Tazberík, Anton Hykisch, Gustáv Murín, Jaroslav Rezník st., Pavol Parenička, Lidka Žaková, Silvia Hlavová, Margita Ivaničková, Tatiana Jaglová, Jozef Mikloško či Dušan Mikolaj. Na najbližšom podujatí, ktoré sa uskutoční 21. 12. 2023 o 13:00 v bratislavskom Dome Matice slovenskej vystúpi kulturológ a bývalý šéfredaktor Literárneho týždenníka profesor Vincent Šabík.

Keďže jediná istota, ktorá nám ostáva, je smrť, radšej žime! Rozhovor s nositeľom svetovej Ceny za humanizmus a popredným slovenským kulturológom prof. Dalimírom Hajkom

26.04.2024

Profesor PhDr. Dalimír Hajko, DrSc., významný slovenský filozof, spisovateľ, literárny kritik, kulturológ, esejista, spisovateľ, pravidelne publikuje v Slovenských pohľadoch, Literárnom týždenníku, Filozofii a v mnohých ďalších periodikách, je autorom esejí, stoviek literárnych recenzií, vedeckých článkov a monografií. Získal Cenu Egona Erwina Kischa, Cenu Slovenských [...]

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 811072x
Priemerná čítanosť článkov: 3270x

Kategórie