Založ si blog

Odhalenie busty Dr. Vladimíra Clementisa a uvedenie novej knihy Clementis & Mináč: Vlastenci alebo „buržoázni nacionalisti“?

 

26. mája 2023 sa v Rimavskej Sobote konalo unikátne podujatie pri príležitosti odhalenia busty Dr. Vladimírovi Clementisovi v Aleji Národných dejateľov na Námestí Štefana Daxnera, hneď pri buste Vladimíra Mináča, ktorých oboch spájajú obvinenia z tzv. buržoázneho nacionalizmu, spoločný rodný kraj, ľavicové a národné presvedčenie či sympatie práve k Štefanovi Markovi Daxnerovi. Pri tejto príležitosti vychádza kniha CLEMENTIS & MINÁČ: VLASTENCI A L E B O  „BURŽOÁZNI NACIONALISTI“?, ktorej úlohou je priblížiť osudy týchto dvoch významných osobností slovenských kultúrnych a politických dejín. Mediálny výstup z podujatia vyšiel na portále VOBRAZE.sk

Pozrite si zostrih podujatia z pôsobivou hudbou Petra Hapku:

Dr. Perný a Dr. Gešper pri uvedení knihy CLEMENTIS & MINÁC: VLASTENCI ALEBO „BURŽOÁZNI NACIONALISTI“?

ANOTÁCIA KNIHY:

Kniha plná unikátnych štúdií, esejí, príhovorov, spomienok, komentárov, fotografií, citátov, malieb a ukážok z diela dvoch slovenských Vladimírov. Vychádza nielen z konferenčných príspevkov, ale dodatočne dodaných textov. Na jej vzniku sa podieľali také zvučné mená ako Dalimír Hajko, Jozef Leikert, Martin Muránsky, Peter Holka, Peter Kerecman, Roman Michelko, Martin a Svetozár Krnovci, Gabriela Rothmayerová, Rado Žgrada, Zuzana Pavelcová, Ladislav Hohoš, Eduard Chmelár, Peter Weiss, Jana Schillerová-Horváthová, Vladimír Mináč ml., Maroš Smolec, Ján Seman, Jozef Lysý, Pavol Parenička, František Škvrnda st., Július Lomenčík. Do knihy sú zaradené aj archívne články z Nového slova od osobností ako Jozef Čertík, Jozef Špaček a ďalších.

Bohatú obrazovú prílohu doplnil Dr. L. Skrak (originálne kresby a maľby špeciálne pre publikáciu vytvorili M. Kvašňovská a T. Klimek), pričom archívne fotografie dodali aj I. Horváth najml., Dr. V. Mináč ml., Š. Haviar a M. Krno. Zostavovateľmi publikácie sú predseda Matice slovenskej, spisovateľ, právnik, esejista a popularizátor (ne)známych osobností Slovenska Dr. Marián Gešper a pracovník Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej, predseda Spoločnosti Ladislava Novomeského, podpredseda Spolku slovenských spisovateľov, hudobník, kulturológ a spisovateľ Dr. Lukáš Perný.

Ukážku z knihy si môžete pozrieť na GOOGLE BOOKS, čoskoro bude k dispozícii na vydavatel.sk, dovtedy v prípade urgentného záujmu si ju možno zakúpiť priamo u autora v Bratislave (kontakt: lucasperny@gmail.com). Kniha vyšla v limitovanej edícii 300 kusov, pričom už v tomto čase bolo odoslaných do knižníc a predaných približne 100 kusov.

***

„Dávajte si pozor na politikov, ktorí ani nerecitujú, ani necitujú, ba sa ani neodvolávajú na slovenských básnikov!“
– Vladimír Clementis

„…stať sa skutočným Slovákom, úplným Slovákom, značí stať sa bratom všetkých ľudí, taký je aj vznešený odkaz našich dejín.
Nemáme takmer nič okrem svojej túžby po spravodlivosti. Vždy budeme malým národom, ale dokiaľ budeme chrániť svoju pravdu, nikdy nebudeme bezmocní.
Nie moc, ktorá je pominuteľná, ale duch, ktorý trvá: to je naša cesta, náš zmysel, náš osud.“
— Vladimír Mináč

***

Z recenzie/posudku Dr. Jaroslava Dureca:

Pri spoznávaní národných a svetových dejín je pre nás samozrejmosťou, že musíme prísť do kontaktu s viac alebo menej známymi aktérmi, ktorí boli súčasťou historických udalostí, dejinných križovatiek, spoločensko-politických procesov v danom historickom úseku. Práve spoznávanie myslenia, konania či ideového presvedčenia môže nám slúžiť ako neoceniteľná sonda do každodennosti v premenách času. Osobnosti, ich život a dielo, sú zložité oblasti bádania a preto si vyžadujú uplatnenie rôznych metodologických východísk biografického prístupu. Tieto, ale aj ďalšie aspekty skúmania úlohy osobnosti v dejinách odzrkadľuje zaujímavá kolektívna publikácia o živote a diele Vladimíra Clementisa a Vladimíra Mináča.

Recenzia Dr. Jaroslava Dureca výjde v najnovších Slovenských národných novinách

Ide o vedecko-popularizačný zborník, ktorého hĺbka spracovania spočíva najmä v tom, že zostavovatelia zborníka sa rozhodli zosúladiť obrovské množstvo rozmanitého materiálu s cieľom, aby ponúkli svojím čitateľom možnosť nazerať na Clementisa alebo Mináča z rôzneho uhlu pohľadu. Už zo samotného obsahu zborníka vyplýva, že zostavovatelia i samotní autori vedeckých príspevkov a esejí, ktoré boli súčasťou vedeckých konferencií a odborných seminárov, a starších článkov sa nepokúšajú vnútiť čitateľom svoj „správny názor“ na danú problematiku, ale skôr vedú čitateľov k tomu, aby sa pokúšali o problematike hlbšie uvažovať a tak hľadať odpovede na vynárajúce sa otázky z národných dejín. V hraniciach týchto intencií sa rozhodli zostavovatelia okrem vedeckých príspevkov a esejí zaradiť do zborníka spomienky ľudí, ktorí Vladimíra Clementisa a Vladimíra Mináča osobne poznali a môžu tak o nich podať svedectvo z prvej ruky o vlastnostiach, ktoré verejnosti neboli dosiaľ celkom známe. Popri spomienkach za dôležitý zdroj poznávania osobností bezpodmienečne považujeme ich vlastnú tvorbu, ktorá v mnohom odzrkadľuje nielen podmienky každodenného života so svojimi charakteristickými znakmi, ale zvlášť spôsob uvažovania a hodnotenia aktuálnych otázok doby. Viacrozmerný text považujeme síce za kľúčový znak zborníka, ale k vyššiemu efektu rovnako napomáha kvalitné grafické spracovanie. Okrem samostatnej časti, ktorá sa orientuje na obrazový materiál – galériu, nachádzame v celom zborníku rozličné fotografie, či už zo života predmetných osobností alebo z podujatí, ktoré sa im venovali.  

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

​Vivat Pellegrini! Povolebná esej a gratulácia novému prezidentovi Slovenskej republiky

07.04.2024

„Urobím všetko preto… a nech si o tom hovorí kto chce, čo chce… aby Slovensko stálo na strane mieru… a nie na strane vojny. Budem prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky. Slovenská republika a jej záujmy budú u mňa na prvom mieste.“ – Peter Pellegrini Išlo o mimoriadne dôležité voľby, ktoré boli zároveň prieskumom o súčasnom politickom [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 246
Celková čítanosť: 805338x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Kategórie