Založ si blog

Rozhovory pre Slovenské národné noviny

Od dvanásteho čísla Slovenských národných novín pre vás pripravujem sériu rozhovorov so zaujímavými osobnosťami.

V najnovších číslach tohto časopisu založeného štúrovskou generáciou nájdete dva rozhovory s profesorom lingvokulturológie Jozefom Sipkom (SNN 12) a mladou východoslovenskou folkloristkou Michaelou Bálintovou (SNN 13).

Rozhovory budú pokračovať aj v ďalších vydaniach. Chcem tým plniť svoje poslanie kulturológa a približovať ľuďom zaujímavé osobnosti, ktorým napriek ich talentu, mediálny hlavný prúd nedáva priestor. V ďalšom čísle (SNN 14) rozhovor so slovenskou výtvarníčkou Alexandrou Geschwandtnerovou-Oravcovou a v pláne sú tiež rozhovory s bývalým dekanom filozofickej fakulty, fotografkou, hudobníkmi, aktivistami a organizátormi kultúry. Verím, že týmito článkami pomôžem spropagovať významné a neznáme osobnosti našej súčasnej slovenskej kultúry.

Celý život som sa snažil spájať mosty a tvoriť médium medzi čitateľom a tvorcom. Preto som rád, že som dostal túto príležitosť v tak významnom slovenskom periodiku, ktoré založil 1. augusta 1845, sám Ľudovít Štúr. Nakoľko sa hlásim ku generácii štúrovcov, ako aj ku generácii davistov (ktorí na nich nadväzovali), je to pre mňa veľká česť.

S vďačnosťou redakcii, PhDr. Lukáš Perný

 

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 247
Celková čítanosť: 808315x
Priemerná čítanosť článkov: 3273x

Kategórie