Založ si blog

Energeticky sebestačná obec Kněžice

Etymologický význam slova utópia má viacero výkladov – hovorí o mieste, ktoré neexistuje (z gr. oú+topos –nie-miesto), ale aj mieste pre dobrý život (eu+toposdobré miesto). Ambíciou nasledujúceho článku bude predstaviť fungujúci utopický (v zmysle normatívnom, nie naivnom, podľa definície z Cambridge ide o myšlienku  dokonalej spoločnosti, v ktorej všetci dobre spolupracujú a sú šťastní) projekt v Česku, ktorý dokazuje, že snahy aktivistov predsalen majú nejaký zmysel a nejaký konkrétny hmatateľný cieľ. Zmeny systému sa zrejme nedočkáme, no možnosti meniť svet zdola, na lokálnej úrovni, možné sú.

Kněžice – energeticky sebestačná obec

Až bude všetko okrem čisto osobných vecí verejným vlastníctvom a verejné vlastníctvo sa bude stále udržovať v nadbytku pre všetkých, až sa prestanú ceniť zdanlivé hodnoty a ceniť sa budú len pravé hodnoty, potom bude správne ocenená i nezmerateľná prevaha sústavy verejného vlastníctva nad zlami, vyplývajúcimi zo súkromného vlastníctva.“ Robert Owen

V Českej republike, časti Nymbursko je malá obec s počtom 400 obyvateľov – Kněžice. Táto obec je výnimočná tým, že vďaka bioplynovej stanici na spracovanie komunálneho odpadu, vyrába teplo pre celú obec za prijateľné ceny, ba dokonca energiou zásobuje okolité obce.  Projekt energeticky sebestačnej obce vznikol v roku 2007 a ide o unikátne technologické zariadenie využívajúce obnoviteľné zdroje energie. Biologický odpad sa mení na teplo a elektrickú energiu. Prakticky ide o výrobu energiu z odpadu. Obec je teda nielen energeticky sebestačná, ale dbá aj na maximálnu ochranu životného prostredia. V obci sa nachádza poľnohospodárska farma s veľkochovom hospodárskych zvierat – odpadové a splaškové vody z týchto statkov sa presúva do bioplynnej stanice spolu so slamou, kukuricou a pestovanou biomasou. Z týchto obnoviteľných zdrojov vzniká bioplyn, elektrina a horúca voda na vykurovanie väčšiny obce. Otcom tohto nápadu je starosta obce Milan Kazda, ktorý tak dokázal, že alternatíva lokálnej ekonomiky je možná. Tento nápad Kazda dostal na Teplárenských dňoch v Hradci Králové. Čakala ho dlhá cesta získavania fondov, financií, presvedčenia spoluobčanov a musel prakticky pretvoriť celú dedinu. O projekte bioplynnej stanice sa dočítate aj na stránkach obce. Projekt stál 120 miliónov korún, pracovať sa začalo v roku 2005 a investorom je samotná obec Kněžice, teda verejný záujem, kolektív, komunita – obec.  Škoda je, že Energetika Kněžice s. r. o. je síce projekt komunitný, no ako je už zrejmé nejde o družstevný podnik. Napriek tomu peniaze zostávajú v obci a sú využité pre obec, o čom si povieme nižšie.

Prečítajte si viac na http://davdva.sk/utopia-ktore-existuje-energeticky-sebestacna-obec-knezice/

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 247
Celková čítanosť: 808918x
Priemerná čítanosť článkov: 3275x

Kategórie