Založ si blog

Kam kráčaš Európa?

Globálne utópie a národné utópie, sen a skutočnosť, politická vízia a praktická realizácia, riziko dystopickej Európy či vízia lepšieho Slovenska to boli témy, ktoré pred nedávnom (7., 8. a 9. 11.) rezonovali na východe Slovenska. Predseda MS a vedecký pracovník SLÚ MS navštívili mestá Prešov, Košice a Bardejov s cieľom propagácie tak vlastnej tvorby, ako aj celkovo vedeckej a osvetovej činnosti Matice. Úspechom boli desiatky predaných kníh a taktiež významné mediálne ohlasy.

Všetky diskusie sa venovali slovenským, ale aj svetovým vizionárom, ktorí hľadali odpovede na to, ako by mohla vyzerať spravodlivejšia, slobodnejšie a rovnoprávnejšia spoločnosť. Dr. Gešper, ktorý je autorom kníh Apoštoli národného ducha (ocenená Cenou Lit. fondu) a Predsedovia Matice slovenskej predstavil predovšetkým slovenské reálie, slovenské osobnosti ako boli Daxner, Hroboň, Štúr, Dula. Gešper pripomenul, že práve v tom čase utopická vízia o tzv. slovenskom okolí, je dnes už realizovaná ba dokonca prekročená existenciu samostatnej SR. ä

Ja som v kontexte priblíženia k utópií ocenil zakladateľa prvého slovenského družstva Samuela Jurkoviča, o ktorom mi práve vyšla kniha, a premostil som jeho prínos so svetovým utopistom Owenom, ktorý približne v tom istom čase vybudoval prvý sociálny podnik New Lanark či prvý pokus o sebestačnú utopickú komúnu New Harmony. Okrem toho som spomenul aj ostatných vizionárov sociálnych práv ako Bolzano, Cabet, Fourier či samotného autora Utópie, filozofa a patróna štátnikov a právnikov sv. Thomasa Mora.

Nezabudli sme aktualizovať problém aj do kontextu napĺňania utópie v kontexte verejného priestoru a poukázali na kritický stav verejného priestoru v Bratislave (popraskané chodníky, burina, grafity, rozbité a zničené budovy, neobývaný hotel Kiev, neriešenie bezplatných verejných WC na hlavnej stanici, zbúranie modernistických stavieb ako Istropolis a pod.). V závere autori sme predstavili svoje ďalšie plány (dopísať knihy esejí, vytvoriť zborník o bernolákovcoch a ďalší zborník k 120-ročniciam Novomeského a Horvátha; knihy o Daxnerovi, Slovákoch v československých légiách a východoslovenskom roľníckom povstaní).

V Prešove podujatie moderoval E. Germuška, v Košiciach M. Matečková a v Bardejove G. Kaščákova.

Videá sú zdarma k dispozícii na Youtube:

Deň víťazstva nad fašizmom a oslava mieru na Slavíne [exkluzívna fotogaléria a príhovory]

08.05.2024

Slavín je naša socha slobody, Slavín je naša socha mieru. R. F. BRATISLAVA, 8. máj 2024 — Ako každý rok, tak aj pri príležitosti 79. výročia ukončenia svetovej vojny a porážky fašizmu oslavovali Slováci mier. Slavín zaplnili stovky ľudí, predstavitelia vlády, ministri, poslanci a významné osobnosti kultúrnych inštitúcií. Svet si pripomína 79. výročie víťazstva nad [...]

Medzinárodne významná osobnosť v Galérii Matice slovenskej + rozhovor v SNN

07.05.2024

Galéria Matice slovenskej, ktorá bola založená približne pred rokom žne prvé medzinárodné úspechy. Po prezentácii výtvarných diel umelcov v západnom svete, teda v mestách Brusel a Štrasburg zaviala do Galérie MS, ktorá je aktuálne v Dome MS Bratislava, aj vôňa Karibiku. Výstavu si prišiel pozrieť (ako oficiálny hosť) veľvyslanec Kubánskej republiky v Slovenskej [...]

Poďakovanie Zuzane Kovačič Hanzelovej za propagáciu literárnych a kulturologických podujatí Matice slovenskej

03.05.2024

Keď vás roky RT-PS a média hlavného prúdu ignorujú je mimoriadne vzácna každá príležitosť na promovanie vašej činnosti. O to viac si človek váži, ak sa o nej dozvedia aj ľudia mimo vašej „bubliny“. Preto sa chcem verejne poďakovať populárnej žurnalistke, že si všimla plagáty z realizovaných podujatí Matice slovenskej v Bratislave, ktoré už tretí rok [...]

Gruzínsko / Tbilisi /

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona o 'zahraničných agentoch' za 67 sekúnd

13.05.2024 18:23

Rýchlosť prerokúvania a hlasovania zdôvodnil predseda výboru tým, že tretie čítanie obsahuje iba redakčné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

indonézia, sopka, záplavy

Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

13.05.2024 18:18

Obyvateľov ohrozujú aj veľké sopečné kamene, ktoré sa začali valiť po silnom daždi z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov /

Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

13.05.2024 18:11

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?"

bobor, mokrad, dubrava, zahorie

Podľa svedkov sú v okolí Zlína už tri medvede

13.05.2024 17:58

Podľa polície by mali byť obyvatelia regiónu pri pobyte v lese opatrní.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 821922x
Priemerná čítanosť článkov: 3262x

Kategórie