Založ si blog

140 rokov od narodenia majstra humoru Jaroslava Haška

„Tak nám zabili Ferdinanda,“ řekla posluhovačka panu Švejkovi, který opustiv před léty vojenskou službu, když byl definitivně prohlášen vojenskou lékařskou komisí za blba, živil se prodejem psů, ošklivých nečistokrevných oblud, kterým padělal rodokmeny.“
– Jaroslav Hašek, úvod zo Švejka

Jaroslav Hašek (* 30. apríl 1883, Praha – † 3. január 1923, Lipnice nad Sázavou) bol český spisovateľ, humorista, publicista, novinár, a predovšetkým majster satiry.  Nenávidel pretvárku, sentimentalitu, usadlosť, ironicky reagoval na sociálne verše. Román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války bol preložený do 54 jazykov a jeho sfilmovaná verzia sa stala ikonickou súčasťou českej národnej kultúry.

Slávny spisovateľ si z doby robil srandu nielen svojim dielom, ale aj celým svojim životom – napríklad založil recesistickú Stranu mierneho pokroku aby demonštroval absurditu režimu, podarilo sa mu premeniť seriózny časopis na humoristický  a na odpoveď prečo toľko pije odpovedal v takom štýle, že sa v oných časoch vlastne ani nedá robiť nič racionálnejšie.

Velectěné shromáždění, dámy a pánové! Alkohol je zlo, které nutno všemi prostředky potírat!“ prehlásil Hašek a chopil sa poháru piva, ktorý následne vyprázdnil vypitím.

Ešte aj na fronte sršal humorom a svojimi historkami údajne pomáhal prežiť spolu-vojakom. Na svojich dokladoch mal poznámky „p. v.“ – politicky podozrivý. K samotnému vojenskému pluku nastúpil v grotesknom oblečení, aby tak demonštroval svoje pohŕdanie elitami.

Laco Novomeský o Haškovom Švejkovi napísal:

Švejk nie je smiešna, ani blbá figúra. Iba v pomere k svojmu okoliu sa stáva Švejk príslovečným Švejkom. Blbcom úradne nazývaným sa stáva až vtedy, keď poslušne a ochotne príjma, spĺňa a navlas zobrazuje zmysel nad ním prevažujúcej úradnej prísnosti, ktorá sa, pochopiteľne stáva idiotským nezmyslom vo Švejkovom úzkostlivo svedomitom výkone. Švejk sám nie je nič viac, než drobnohľad, ktorý ukazuje normálnemu oku rozmery i hĺbku vrchnostenských nezmyselností práve tak ako ľudských slabôstok, úbohosti, vystrašenosti a hlúposti. Švejk nie je postava, s ktorou sa nedá bojovať. Švejk je postava, nad ktorou nemožno zvíťaziť! To je suma poznania z charakteru Josefa Švejka a to je – páni – veľký kapitán aj pre obranný fond republiky.“

Písal sa rok 1938. Takže milá spisovateľská obec, začnite písať, začnite si uťahovať z arogancie elít, lebo humor je to posledné čo ešte máme.

Hašek mal tiež rád Slovensko. Tejto problematike sa venuje samostatná diplomová práca Cesty Jaroslava Haška na Slovensk R. Ďuroviča (https://is.muni.cz/th/o0iav/diplomova_praca.pdf). Ten píše:

Prvý kontakt so lovenskom zažil Jaroslav Hašek ešte počas štúdia na Českoslovanskej obchodnej akadémii. Záujem o Slovensko, Slovákov a ich kultúru, ako bratskej „vetve národa“, bol vo vtedajších Čechách značný. Avšak skutočnú zvedavosť a túžbu spoznať Slovensko na vlastné oči Hašek nadobudol až potom, čo mu slovenské reálie farbisto opisuje Haškov spolužiak zo Slovenska, Ján Čulen, ktorý pochádzal z poprednej slovenskej vlasteneckej rodiny. S Jánom Čulenom z Brodského sa Hašek zoznámil prostredníctvom ďalšieho spolužiaka a Slováka Viktora Janotu,, ku ktorému Hašek a ďalší priatelia chodili hrávať karty. Počas svojich ciest píše nielen pohľadnice sesternici Márii, ale svoje dojmy aj literárne spracováva v cestopisných poviedkach. Z nich sa dozvedáme, že Haškovi Slovensko skutočne učarovalo a z toho čo vidí a zažíva je priam nadšený. Vníma ho exoticky, ako divokú nespútanú krajinu, ktorú sám komentuje ako „divukrásne Slovensko“. Veľmi blízko má aj k chudobnému slovenskému človeku, sám totiž vyrastal v biednych pomeroch, takže už len zo sociálneho hľadiska prechováva k slovenskému ľudu sympatie, no citlivo tiež vníma panský útlak a maďarizačné snahy. Hašek sa neskôr spoznal napríklad aj s advokátom Jánom Schwarzom, učiteľom Samuelom Sekanom i farárom Andrejom Kmeťom, predsedom muzeálnej spoločnosti, s ktorým si chvíľu dopisoval. Jaroslav Hašek podnikol na Slovensko dovedna tri samostatné cesty v rokoch 1900, 1901 a 1902. O týchto cestách nám bližšie hovorí 32 listov, ktoré sú súčasťou Máriinej zbierky, pričom 29 z nich je odoslaných priamo z územia Slovenska.

O Haškovi som v minulosti písal v článku k storočnici úmrtia tohto velikána: O sile humoru alebo prečo potrebujeme nových Haškov (k storočnici veľkého spisovateľa, ktorý dal svetu Švejka).

Prečítajte si aj článok Laca Novomeského o Jaroslavovi Haškovi

Vyberám ešte špeciálne pre Vás zopár ukážok z majstrovstva tohto génia humoru. Som presvedčený, že by bol aj v dnešnej dobe dozaista označený tými najhoršími nálepkami a špeciálne v slovenských médiách by mal všade zákaz. A preto ho mám rád 🙂

Popis k filmu: Píše se rok 1914 a Praha se připravuje na návštěvu arcivévody Ferdinanda. Policie proto zbavuje město politicky nespolehlivých občanů. Jedním z nich je i spisovatel Jaroslav Hašek (Josef Abrhám), který je umístěn do blázince. Jelikož ani to nezabrání v jeho provokacích, putuje brzy nato na vojenské cvičiště a posléze na frontu. Je natolik nespolehlivý, že mu nadřízení svěří jen stádo krav. Při prvním setkání s ruskými vojáky se Hašek chce vzdát, ale ukáže se, že Rusové sami chtějí do zajetí k Rakušanům, aby už nemuseli bojovat. Spisovatel jim vyhoví a za své zásluhy je povýšen, nicméně zanedlouho se mu stejně podaří dezertovat s několika spolubojovníky k Rusům. Po vypuknutí Říjnové revoluce se Hašek i s kamarádem Strašlipkou (Rudolf Hrušínský) přidá k Rudým a je jmenován velitelem městečka Bugulmy…Rusko-český snímek režiséra Jurije Ozerova zachycuje několik epizod z Haškova života a také postavu, jež se stala předobrazem jeho nejznámější knihy, totiž dobrého vojáka Švejka. Ve filmu ji ztvárnil Rudolf Hrušínský, který několik let předtím vtiskl Švejkovi nezaměnitelnou podobu ve dvou filmech režiséra Karla Steklého Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím.

 

A to najlepšie na záver:

Keďže jediná istota, ktorá nám ostáva, je smrť, radšej žime! Rozhovor s nositeľom svetovej Ceny za humanizmus a popredným slovenským kulturológom prof. Dalimírom Hajkom

26.04.2024

Profesor PhDr. Dalimír Hajko, DrSc., významný slovenský filozof, spisovateľ, literárny kritik, kulturológ, esejista, spisovateľ, pravidelne publikuje v Slovenských pohľadoch, Literárnom týždenníku, Filozofii a v mnohých ďalších periodikách, je autorom esejí, stoviek literárnych recenzií, vedeckých článkov a monografií. Získal Cenu Egona Erwina Kischa, Cenu Slovenských [...]

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 810838x
Priemerná čítanosť článkov: 3270x

Kategórie