Založ si blog

100 rokov od narodenia hudobného génia Zdenka Lišku

„Liškova hudba vyvoláva závislosť. … Pre mňa je Liška na rovnakej úrovni ako Bruno Nikolai, Morricone alebo John Barry. … Poznáte to: mazaný ako liška. Vnikne dovnútra filmu, prekryje ho svojou krásnou hudobnou prikrývkou – a potom si privlastní hlavný motív filmu… dostane sa dovnútra, ovládne to tam, a zmení polaritu filmu. .. Liškova hudba nepadá s jednou epochou. Liškov príbeh nie je možné vyrozprávať na jednej alebo dvoch platniach… je nutné urobiť minimálne 10 alebo 15 albumov.“Andy Votel vo filmovom dokumente o skladateľovi Liškovi

30 prípadov majora Zemana, Jáchyme hoď ho do stroje, Obchod na korze, Markéta Lazarová, Malá morská víla, Medená veža, Spalovač mrtvol, k týmto skvostom urobil soundtracky geniálny český hudobný skladateľ Zdeněk Liška. 160 celovečerných filmov a 400 krátkych filmov… od romantických melódií, cez psychedelické úpravy ludoviek až po experimentálnu elektronickú hudbu… to všetko má na svedomí tento všestranný a multižánrový hudobný génius.

Zdeněk Liška (* 16. marec 1922 Smečno – † 13. júl 1983 Praha) bol český hudobný skladateľ, ktorý sa venoval predovšetkým filmovej hudbe. Často je označovaný aj ako filmový soundizajnér. Liškova hudba je nezmazateľne zapísaná v histórii filmového umenia 20. storočia. Ako jeden z prvých dokázal, že filmová hudba je nielen rovnocennou emotívnou súčasťou celého filmu, ale aj dramaturgicky dotvára umeleckú kvalitu celého diela. (Wiki)

Vo svete ho obdivujú, u nás je nedocenený. Má za sebou 160 soundtrackov a predvídal elektronickú hudbu

Spolupracoval s tými najvýznamnejšími režisérmi ako Juraj Hertz, František Vláčil, Otakar Vávra, Jan Švankmajer, Karel Zeman, Jiří Sequens a mnohí ďalší. Takmer každý človek, ktorý pozná československú kinematografiu pozná jeho melódie.

Neobmedzoval sa však len na tvorbu pre film, jeho hudba sa stala súčasťou aj niektorých divadelných prestavení a napísal dokonca aj diela pre perzského šáha Muhammada Rézu Páhlavího.

100 rokov narodenia si tiež pripomína RÁDIO VLTAVA. Liškove soundtracky sa vydávajú v zahraničí na klasických lp-čkach, čo dokumentuje aj film z roku 2017 Hudba Zdeněk Liška.

Započúvajte sa do multižánrových melódií, ktoré skomponoval Zdeněk Liška… Dnes vyberám špeciálne pre fanúšikov môjho blogu, moje obľúbenosti od tohto génia. A to iba zlomok.

A na záver jedna cyklička…

Keďže jediná istota, ktorá nám ostáva, je smrť, radšej žime! Rozhovor s nositeľom svetovej Ceny za humanizmus a popredným slovenským kulturológom prof. Dalimírom Hajkom

26.04.2024

Profesor PhDr. Dalimír Hajko, DrSc., významný slovenský filozof, spisovateľ, literárny kritik, kulturológ, esejista, spisovateľ, pravidelne publikuje v Slovenských pohľadoch, Literárnom týždenníku, Filozofii a v mnohých ďalších periodikách, je autorom esejí, stoviek literárnych recenzií, vedeckých článkov a monografií. Získal Cenu Egona Erwina Kischa, Cenu Slovenských [...]

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 810982x
Priemerná čítanosť článkov: 3270x

Kategórie