Založ si blog

Streľba na premiéra je aj streľbou na nás – všetkých občanov demokratickej Slovenskej republiky

Sú momenty v dejinách, kedy je mlčať hriech. Je 16. máj 2024 a začínam písať tento článok. Slovensko sa spamätáva z brutálneho pokusu o vraždu premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica. Celé Slovensko len pred pár hodinami zažívalo situáciu, ktorá sa ešte nikdy v slovenských dejinách nestala. Päť výstrelov bolo vystrelených v dôsledku dlhoročného vymývania mozgov. „Zradcovia, kolaboranti, banda sku*vená, nech žije Ukrajina, dosť bolo Fica,“ kričal 24. apríla terorista a vrah J. C. povedľa agresívnych „progresívnych“ protestujúcich v Dolnej Krupej na malom AntiFico mítingu.

Týchto zopár ľudí spájalo s vrahom len jedno – nenávisť, teda živelná nenávisť voči politickému oponentovi, ktorá je roky živená médiami tzv. hlavného prúdu a to ešte pod nechutnou zámienkou slobody médií. Je vrah vrahom až po úspešnom vykonaní vraždy alebo je ním, aj pri neúspešnom pokuse? Podľa môjho názoru je aj pokus adekvátny titulu vrah, obzvlášť ak svoj čin nielenže neoľutuje, ale je naň hrdý.  

Pre pochopenie veci nám môže pomôcť pohľad človeka zvonku, komentátora webu idnes.cz Koreckého:

„Jsou opoziční strany přirozeně tím, kdo nás vystřídá u moci, anebo extremisté a populisté, jejichž nástupu je třeba zabránit úplně všemi prostředky? A jsou ti, kdo proti nám demonstrují, legitimní částí společnosti, které nesedí politika naší vlády, anebo jen ruští švábi, trollové, dezoláti a chcimíři? … ze svého dílu odpovědnosti za tragický čin tak snadno nevyzují. … Tak dlouho dělali z šéfa Směru čiré zlo, tak dlouho mu vzkazovali, že s netvorem se „ti lepší a demokratičtější z nás“ nestýkají a nemluví, až se to v jednom asi ne úplně zdravém mozku mohlo proměnit v motivaci k nabití pistole.“

Korecký k tomu ešte dodáva:

„Robert Fico svůj úspěch založil na tvrdé a konfrontační politice. Ale v mezích zákona, nic víc mu nikdy nikdo neprokázal. I díky své razanci umí oslovit voliče a vyhrávat, což je umění, jehož se mnohdy nedostává jeho oponentům. Proto z právoplatného vítěze voleb a premiéra udělali ďábla, mafiána a ruského podomka. A krmili své voliče hesly, jak je třeba za každou cenu zabránit jeho vládnutí. Takový slovenský kurz Antifico… Ale Ficovi političtí oponenti, včetně těch z Česka, se ze svého dílu odpovědnosti za tragický čin tak snadno nevyzují. Tak dlouho dělali z šéfa Směru čiré zlo, tak dlouho mu vzkazovali, že s netvorem se „ti lepší a demokratičtější z nás“ nestýkají a nemluví, až se to v jednom asi ne úplně zdravém mozku mohlo proměnit v motivaci k nabití pistole.“

Tieto slová by som dal tesať do kameňa ako jedno z vôbec najlepších hodnotení stavu spoločnosti. Tí, ktorí dnes volajú po zmierení nazývali svojich oponentov ruskými švábmi, bacilami, kolaborantami, lúzou, dezolátmi, spodinou či post-sedliakmi. A my na to máme len tak zabudnúť v čase, keď premiér vlády SR bojuje o život? Áno, je nutné spoločnosť znova sceliť, ale nie takto pokrytecky a bez jediného náznaku sebareflexie, ba dokonca ukazovaním prstom na druhých: na Blahu, na Danka či dokonca na Maticu a Spolok, ktorý s celou vecou nemajú nič spoločné. Blahov a Dankov spravodlivý hnev ich trápi viac, než to, že bol takmer zabitý premiér Slovenskej republiky. Také je ich zmierenie.

Zo strelca okamžite urobili člena Matice, na čo Matica musela reagovať vyhlásením, v ktorom jasne deklarovala, že J. C. nie je členom, ba dokonca vystupoval proti Matici. Je to jasný pokus poškodiť Maticu v očiach verejnosti. Napriek tomu, že ešte v deň pokusu o úkladnú vraždu vydal Spolok slovenských spisovateľov jasné stanovisko o zrušení členstva tohto teroristu (ktorý ani nevykazoval v Spolku žiadnu činnosť), liberálne médiá hlavného prúdu umiestňovali po internete manipulatívne nadpisy s informáciou o jeho členstve. Ba dokonca ľudia ako Nikita Slovák začali s teroristom spájať konkrétne osobnosti Spolku (vrátane mňa) s cieľom ich diskreditovať. Útočník bol pritom do Spolku prijatý v roku 2015, ja som podpredsedom od roku 2021 a o existencii teroristu som sa dozvedel v deň útoku. To však nepovedia s cieľom vás pošpiniť. Takto podľa nich vyzerá zmierenie?

Mimochodom, ak by aj bol členom oboch organizácií, je možné vypátrať čiernu ovcu spomedzi tisícov členov Matice a stoviek členov Spolku spisovateľov? Jeho politické postoje sú z videa v Dolnej Krupej pritom úplne jasné. Gesto dosluhujúcej prezidentky a budúceho prezidenta je chvályhodné. Ale prichádza príliš neskoro. Zo strany Progresívneho Slovenska, ktoré vedie štvavú a nenávistnú kampaň ide o neúprimnú frašku, na ktorú adekvátne počas tlačovky zareagovala svojim temperamentom Romana Tabak. Vrcholom je spoločné prehlásenie médií, teda tých istých médií, ktoré nesú priamu zodpovednosť za polarizáciu spoločnosti, cenzúru a selektívny výklad reality. No a napokon spomeniem nenávistnú stránku Z**mri. Už len jej názov evokuje zabíjanie a smrť, čo jej autori v kuklách označujú za údajne nevinnú satiru (o osobných skúsenostiach s týmito internetovými teroristami pre oveľa väčšiu vážnosť aktuálnej situácie radšej pomlčím). Keď som na to roky upozorňoval, smiali sa mi. Teraz sa ich prianie vyplývajúce sémanticky z názvu stránky, takmer naplnilo. Taktiež pripomínam, že Matica vydala vyhlásenie o tom, že jej členov zaradili na ukrajinské zoznamy nepriateľov ako ruské bacily (v podobnom duchu bola reportáž Mila, Mihočkovej a Breinera s cieľom poškodiť a zlomyseľne ublížiť inštitúcii a jej členom). Takáto dehumanizácia vedie ku kresleniu pomyselných terčov pre podobných vrahov a teroristov.

Streľba na premiéra je aj streľbou na nás – všetkých občanov demokratickej Slovenskej republiky, ktorá si demokraticky a slobodne zvolila svojho najvyššieho predstaviteľa. Slovensko už nikdy nebude ako predtým. Túto esej uzavriem filozoficky. Rousseau písal, že suverenita, mandát na vládnutie pochádza v demokracii z ľudu/národa. A ak pochádza z národa, streľba na premiéra je streľbou na národ. Čakal som od nich naozaj čokoľvek, ale že sa to budú snažiť hodiť na nás, potom všetkom čo tu roky robili, je už absolútny vrchol ich drzosti a nepríčetnosti.

Je 17. máj 15 hodín a 45 minút roku pána 2024. Vonku nevyšlo Slnko, prší a premiér je stále v ohrození života. Len pred pár dňami som mu venoval osobne do rúk knihu Clementis & Mináč s komentárom: Jednému z najväčších slovenských štátnikov. Včera som videl podivný výjav akoby hmlou zakrytého Slnka na oblohe ponad Priorom ako z Jakubiskovej magicko-realistickej tvorby. Akoby aj Boh reagoval, dával nám signáli cez počasie. Robert Fico prehlásil len pár dní pred výstrelmi na Slavíne, že chce mier, že nepošle jediného slovenského vojaka do vojny. Chceli ho zabiť, no urobili z neho martýra a hrdinu, ktorého už nič nevymaže z panteónu najväčších slovenských štátnikov.

Prajem predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi skoré uzdravenie. Národ vás potrebuje.

***

A ešte malý bonus:

HEJT-VÝKLAD S KNIHAMI AKO ĎALŠÍ NÁZORNÝ PRÍKLAD O TOM, KTO ŠÍRI NENÁVISŤ. NEROBTE Z NÁS HLUPÁKOV!

Táto fotografia je stará len pár mesiacov. Kníhkupectvo Martinus hneď pri vstupe prezentuje knihy jasne tendenčné (autori Marek Vagovič, Peter Bárdy, Arpád Šoltész a jeho Svi*a) plus Buzalkovu knihu Post-sedliaci (tým pomenovaním pochopiteľne myslia nás, Slovákov, tých „neprogresívnych“). Sú umiestnené pod nápisom: Dôležité témy pre zvedavých. Oproti tohto výkladu ste mohli nájsť ultranenávistnú knihu 10 ROKOV ZLOVENSKA z produkcie ultranenávistnej stránky Dailymaile (L. Nemeš), ktorá je plná nenávisti, vulgarizmov a toho najodpornejšieho hejtu. Na s. 86 (kde dokonca uvádza mňa) píše o Slovensku, teda Zlovensku, ako východoeurópskej zapr*enej krajine, kde žijú živočíchy. Nestačí? Stále budú hovoriť, že hejt tu šíri Blaha a Danko? Či dokonca Matica slovenská? A títo ľudia, ktorí sú priamo zodpovední za eskaláciu nenávisti v celej spoločnosti sa dnes chcú zmierovať? Takéto zmierenie je možné až vtedy, keď v prvom rade ONI podniknú sebareflexiu! Namiesto toho, začali obviňovať, nás, teda tých, ako to oni chápu „post-sedliakov.“ (status na FB)

Vyšla prvá kniha o pozoruhodnom Cyrilovi Daxnerovi, premiéru mala aj divadelná hra Rozsudok nad Dr. Cyrilom Daxnerom

24.07.2024

Začnem trošku osobne. Bolo to približne pred dvomi týždňami, keď som dostal náhle zadanie stihnúť zalomiť a vytlačiť prvú knihu o Cyrilovi Daxnerovi. Texty síce boli pripravené, ale v extrémnych tropických horúčavách sa veru knihy zalamujú ťažko. Bolo to mimoriadne psychicky náročné, najmä v kontexte zapracovania rôznych implementácií. Napokon sa to podarilo… [...]

Odišiel slovenský spisovateľ a diplomat Anton Hykisch, svoje posledné verejné vystúpenie mal na pôde Matice slovenskej

17.07.2024

Vo veku 92 rokov odišiel slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik, autor literatúry pre deti a mládež, nositeľ Pribinovho kríža, bývalý veľvyslanec v Kanade, poslanec NRSR, riaditeľ vydavateľstva Mladé letá, literárny redaktor Československého rozhlasu, autor historických románov Bezhlavý čas a Milujte kráľovnú ANTON HYKISCH. Som však rád, že som ho ešte stihol [...]

Národná neomoderna ako koncepcia pre slovenskú kultúru 21. storočia

12.07.2024

Nasledujúci program podporilo aj PREDSTAVENSTVO MATICE SLOVENSKEJ, niekoľko spisovateľov z radov SPOLKU SLOVENSKÝCH SPISOVATEĽOV a niekoľko ďalších umelcov, vedcov a verejných osobností. Ak sa chcete stať signatárom, pošlite mail so slovom súhlasím na lucasperny at gmail.com . Zoznam signatárov bude zverejnený dodatočne. NÁRODNÁ NEOMODERNA KONCEPCIA SLOVENSKEJ KULTÚRY 21. [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 271
Celková čítanosť: 867806x
Priemerná čítanosť článkov: 3202x

Kategórie