Založ si blog

Finisáž prvej výstavy Galéria Matice slovenskej obohatená o prezentáciu kníh Antona Hikyscha a Viktora Timuru [videozáznam]

27. septembra 2023 sa v priestoroch Domu Matice slovenskej v Bratislave konala FINISÁŽ prvého výstavného projektu GALÉRIE MATICE SLOVENSKEJ, ktorá funguje pri Výtvarnom odbore Matice slovenskej.

Podujatie bolo obohatené aj o hudobnú časť so vstupom poetky, prozaičky, skladateľky a hudobníčky Lidky Žakovej a filozoficko-kulturologicko-literárnu časť spojenú s prezentáciu kníh členov Spolku slovenských spisovateľov:

nositeľa Pribinovho kríža, bývalého veľvyslanca v Kanade, poslanca NRSR, riaditeľa vydavateľstva Mladé letá, literárneho redaktora Československého rozhlasu, autora historických románov Antona Hykischa

a filozofa dejín a kultúry, kulturológa, estetika, plukovníka vo výslužbe, odborníka na dejiny slovanstva, Kollára, Šafárika a slovenské 18. a 19. storočie Dr. Viktora Timuru, CSc.

Podujatie bolo organizované do kontextu 160-ročnice Matice slovenskej a 100-ročnice Spolku slovenských spisovateľov.

Po literárnej časti opätovne zahrala Lýdia Žaková, tentokrát protestsong o frustrácii z nenaplnených ideálov novembra 1989.

V závere podujatia predstavil predseda VO MS Dr. Ladislav Skrak prítomné výtvarníčky a výtvarníkov (Brigita Lehoťanová, Jana Koštialová, Veronika Ursínyová, Stanislav Harangozó, Andrej Šóka, Maria Strompach, Martina Bégerová a ďalších).

Prišli aj významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života ako napr. kulturológ a filozof prof. Dalimir Hajko, matematik, bývalý poslanec a veľvyslanec Jozef Mikloško, matematik, publicista Andrej Ferko, redaktorka, editorka, publicistka, prekladateľka Anna Šikulová, riaditeľ DMS Bratislava Ján Kšiňan a mnohé ďalšie významné osobnosti slovenského života.

Počas výstavy, ktorá trvala približne 3 mesiace, sa predala desiatka obrazov, galériu navštívilo okolo 150 návštevníkov a taktiež získala mediálne ohlasy. Už v októbri plánujeme s Dr. Skrakom ďalšiu výstavu, ktorá bude opätovne spojená s literárnou prezentáciou slovenských osobností a taktiež je v pláne prezentácia matičných výtvarníčok v Štrasburgu. Podujatia sa zúčastnilo približne štyridsať ľudí, čo je maximálna kapacita priestoru. Diskusie prebiehali aj po podujatí.

Video je k dispozícii na Youtube:

Vyšla prvá kniha o pozoruhodnom Cyrilovi Daxnerovi, premiéru mala aj divadelná hra Rozsudok nad Dr. Cyrilom Daxnerom

24.07.2024

Začnem trošku osobne. Bolo to približne pred dvomi týždňami, keď som dostal náhle zadanie stihnúť zalomiť a vytlačiť prvú knihu o Cyrilovi Daxnerovi. Texty síce boli pripravené, ale v extrémnych tropických horúčavách sa veru knihy zalamujú ťažko. Bolo to mimoriadne psychicky náročné, najmä v kontexte zapracovania rôznych implementácií. Napokon sa to podarilo… [...]

Odišiel slovenský spisovateľ a diplomat Anton Hykisch, svoje posledné verejné vystúpenie mal na pôde Matice slovenskej

17.07.2024

Vo veku 92 rokov odišiel slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik, autor literatúry pre deti a mládež, nositeľ Pribinovho kríža, bývalý veľvyslanec v Kanade, poslanec NRSR, riaditeľ vydavateľstva Mladé letá, literárny redaktor Československého rozhlasu, autor historických románov Bezhlavý čas a Milujte kráľovnú ANTON HYKISCH. Som však rád, že som ho ešte stihol [...]

Národná neomoderna ako koncepcia pre slovenskú kultúru 21. storočia

12.07.2024

Nasledujúci program podporilo aj PREDSTAVENSTVO MATICE SLOVENSKEJ, niekoľko spisovateľov z radov SPOLKU SLOVENSKÝCH SPISOVATEĽOV a niekoľko ďalších umelcov, vedcov a verejných osobností. Ak sa chcete stať signatárom, pošlite mail so slovom súhlasím na lucasperny at gmail.com . Zoznam signatárov bude zverejnený dodatočne. NÁRODNÁ NEOMODERNA KONCEPCIA SLOVENSKEJ KULTÚRY 21. [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 271
Celková čítanosť: 867853x
Priemerná čítanosť článkov: 3202x

Kategórie