Založ si blog

Thomas More, Utópia a sociálne práva v medzinárodnom práve

V roku 2018 si svet pripomenul 540. výročie narodenia Thomasa Mora, ale aj vznik Všeobecnej deklarácie ľudských práv schválenou OSN. Odkaz Thomasa Mora je relevantný nielen pre sociálnu filozofiu, ale aj pre filozofiu práva a politickú filozofiu. Mnohé z týchto sociálnych a občianskych práv naznačil práve Thomas More v známom diele Utópia, ktoré je deskripciou projekcie ideálnej spoločnosti umiestnenej na neznámom ostrovnom štáte založenom na kolektívnom vlastníctve a redistribúcii produktov spoločnej práce. Vo svete prehlbujúcej sa nerovnosti, ktorý stojí pred rizikom novej svetovej krízy sa stávajú myšlienky Thomasa Mora opätovne aktuálne.

Ospravedlňujem sa za slabú kvalitu zvuku.

POZRI AJ: Z knižnice utopického socializmu: Thomas More – Vizionár utópie

Thomas More v beletristickom diele projektuje ideál solidárnej, spravodlivej a demokratickej spoločnosti, založenej na prerozdeľovaní spoločne (spoločnou prácou) kreovaného kolektívneho blahobytu. Utópia je federáciou malých mestský štátov, komunít, ktoré vzájomne kooperujú. Keďže existuje priama distribúcia, nevzniká vykorisťovanie, a tým pádom nevzniká ani nadprodukt. Idea sociálnej spravodlivosti je v Morovom diele viazaná na kolektivizmus a komunitárne hodnoty.

Thomas More v Utópii predložil koncept spravodlivosti viazanej na redistribúciu kolektívneho blahobytu pre všetkých občanov spoločnosti podľa potrieb. Kolektív, solidarita a spoločná práca ako cnosť definujú hodnotové zakotvenie obyvateľov ostrovného štátu. Thomas More ponúkol pomerne široký rozsah aplikácie sociálnej spravodlivosti do spoločenskej praxe od práva na prácu, cez bezplatné vzdelanie, povinnosť štátu postarať sa o chorých, starých a bezvládnych až po garantovaný pracovný čas.

Vyšla prvá kniha o pozoruhodnom Cyrilovi Daxnerovi, premiéru mala aj divadelná hra Rozsudok nad Dr. Cyrilom Daxnerom

24.07.2024

Začnem trošku osobne. Bolo to približne pred dvomi týždňami, keď som dostal náhle zadanie stihnúť zalomiť a vytlačiť prvú knihu o Cyrilovi Daxnerovi. Texty síce boli pripravené, ale v extrémnych tropických horúčavách sa veru knihy zalamujú ťažko. Bolo to mimoriadne psychicky náročné, najmä v kontexte zapracovania rôznych implementácií. Napokon sa to podarilo… [...]

Odišiel slovenský spisovateľ a diplomat Anton Hykisch, svoje posledné verejné vystúpenie mal na pôde Matice slovenskej

17.07.2024

Vo veku 92 rokov odišiel slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik, autor literatúry pre deti a mládež, nositeľ Pribinovho kríža, bývalý veľvyslanec v Kanade, poslanec NRSR, riaditeľ vydavateľstva Mladé letá, literárny redaktor Československého rozhlasu, autor historických románov Bezhlavý čas a Milujte kráľovnú ANTON HYKISCH. Som však rád, že som ho ešte stihol [...]

Národná neomoderna ako koncepcia pre slovenskú kultúru 21. storočia

12.07.2024

Nasledujúci program podporilo aj PREDSTAVENSTVO MATICE SLOVENSKEJ, niekoľko spisovateľov z radov SPOLKU SLOVENSKÝCH SPISOVATEĽOV a niekoľko ďalších umelcov, vedcov a verejných osobností. Ak sa chcete stať signatárom, pošlite mail so slovom súhlasím na lucasperny at gmail.com . Zoznam signatárov bude zverejnený dodatočne. NÁRODNÁ NEOMODERNA KONCEPCIA SLOVENSKEJ KULTÚRY 21. [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha strela atentátnika

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 271
Celková čítanosť: 868008x
Priemerná čítanosť článkov: 3203x

Kategórie