Založ si blog

Železničný model vystavený v hostinci

Tento krát blog o niečom úplne inom. Žiadna politika. Návrat do detstva, do čias železničného modelárstva…

Video Ján Bošanský, OTV, Staničný hostinec Šurany u Jozefa Löbba

zstKomjatice-pr80

Hore fotografia Mgr. Jozefa Hučeka, dole model v mierke N 1:160

S budovaním koľajiska som začal v rokoch 2001 – 2002  v mierke N ako jedenásť ročný.  Začal som neobvykle – staničnou budovou Komjatice. Od malička som mal sen – modelové koľajisko  a tak som si ho splnil…Postupom času som sa dopracoval ku koľajisku celej stanice v mierke N 1:160. Pôvodnú myšlienku, urobiť obrovské koľajisko s pohoriami, som ale zavrhol. Model železničnej stanice Komjatice bol dokončeny v roku 2008 asi na 90%.  

Model pozostáva z päťkoľajnú železničnej stanicu Komjatice, spriaznených železničných budov architektúry Rakúsko-Uhorskej monarchie, teda 19. storočia. Model v mierke N 1:160 (1 meter sa rovná asi 6 milimetrom), ťažko určiť do ktorej historickej epochy (podľa modelárskeho značenia) tento model spadá, ale pravdepodobne epocha IV. (do 1970-1989, dnes už neexistujúce budovy, fungujúce za socializmu, zbúrané po roku 1989) s prvkami súčasnosti epocha V. (reklama na cigarety, súkromná stavebná firma, vyrastené stromy, zarastená záhrada, moderné autá), ale aj vozňami s epochy III. (vozne nemeckých DR). Vo videu som neuviedol, že v stanici zastavil vlak s DR V 180 (VEB Lokomotivbau „Karl Marx“, to som si nemohol odpustiť), vyrobený nemeckým národným podnikom na výrobu železničných modelov (Piko modelbahn, Pionier Konstruktion), osobnými vagónikmi DR III. triedy, cisterna, uholný vozeň, pokus o model lokomotívy ČSD/ŽSR/ZSSK 754 „Okuliarnik“. Model pôvodne obsahoval aj parnú lokomotívu Nemeckej výroby DB-Baureihe 65/BR 65 s poschodovou súpravou ČSD (predal som ju neskôr zberateľovi), zelenú verziu V 180 (118 059) a niekoľko vozňov.  Model obsahuje figúrky (historicky nešpecifikované) neznámeho výrobcu, modely autíčok Trabanta, dodávky, nákladného vozidla Tatra a rôzne maličké drobnosti, ktoré si musí všimnúť iba pozorný divák. V perspektíve budúcnosti je v pláne rekonštrukcia a doplnenie tohto modelu.

Od 11. augusta je verejne prístupný vlastnoručne vyrobený model železničnej stanice Komjatice v priestoroch Staničného hostinca v Šuranoch pri príležitosti 140. výročie železničnej trate Šurany – Ivánka pri Nitre (1.11.1876 bol otvorený úsek Šurany – Ivánka pri Nitre spoločnosťou Steg).

História

Prvé plány prepojenia Komárna, Nitry a Trenčína Ponitrím sa objavili v projekte grófa Keglevicha už v roku 1865. Projekt sa nerealizoval pre nedostatok financií a po opakovaných neúspešných pokusoch ju vybudovala až Rakúska spoločnosť štátnej dráhy (StEG) v rokoch 1874 – 1884. Vtedajšia trať však končila vo Veľkých Bieliciach a úsek do Prievidze sa dostaval až neskôr. 1.11.1876 bol otvorený úsek Šurany – Ivánka pri Nitre a 19.11.1876 úsek Ivánka pri Nitre – Nitra. Z Nitry do Topoľčian bola železnica otvorená 16.9.1881. Viac informácií tu.

V detstve som sa intenzívne venoval železniciami. Môžete si pozrieť nasledujúce stránky: o železničnej trati Nové Zámky – Prievidza si môžete prečítať na stránke www.tnz-pr.szm.sk, o šurianskej cukrovarskej železnici na www.surail.szm.sk. Viac na www.railman.szm.sk, časť http://www.railman.szm.com/mymodel.htm na http://www.railman.szm.com/Railmodell_site(1).htm

kolajisko335

Na sociálnej sieti bola vytvorená aj propagačná udalosť, takže ste všetci vítaní.

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

​Vivat Pellegrini! Povolebná esej a gratulácia novému prezidentovi Slovenskej republiky

07.04.2024

„Urobím všetko preto… a nech si o tom hovorí kto chce, čo chce… aby Slovensko stálo na strane mieru… a nie na strane vojny. Budem prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky. Slovenská republika a jej záujmy budú u mňa na prvom mieste.“ – Peter Pellegrini Išlo o mimoriadne dôležité voľby, ktoré boli zároveň prieskumom o súčasnom politickom [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 246
Celková čítanosť: 807990x
Priemerná čítanosť článkov: 3285x

Kategórie