Založ si blog

Hudba z utópie alebo ako si čínsky orchester konzervatoristov z provincie Zhejiang uctil Slovensko [video]

„Ľudia z provincie Shandong hovoria, že keď sa v cudzine stretnú dvaja krajania, hneď sa im prirodzene vtisnú slzy do očí! To hovorí o tom, že puto k rodnej vlasti zažívajú všetci rovnako aj napriek iným rozdielom, hovorí to o úprimnosti, srdečnosti a ústretovosti ľudí.“
(bulletin The Chinese Orchestra of Zhejiang Conservatory of Music, Embracing the Chinese New Year 2024)

BRATISLAVA, 4. február 2024 — Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu sa rozoznelo prastarou čínskou hudbou, ktorú zahral slovensko-ázijskému publiku Čínsky hudobný komorný orchester Hudobného konzervatória provincie Zhejiang alebo Če-ťiang (浙江) (The Chinese Orchestra of Zhejiang Conservatory of Music) pri príležitosti čínskeho nového roka.  

Če-ťiang je provincia Čínskej ľudovej republiky, ktorá sa nachádza na juhovýchodnom pobreží na juh od delty rieky Jang-c’. V tejto provincii vzniklo profesionálne hudobné zoskupenie čínskej tradičnej a ľudovej hudby, ktorého členmi sú najlepší mladí hudobní interpreti hrajúci na tradičných čínskych nástrojoch ako napr. erhu (二胡) či bambusová flauta. Orchester plnohodnotne konfiguruje sláčikové, dychové či bicie nástroje (resp. tradičné perkusie).

Škola je verejne financovaná a založená ľudovou vládou provincie Zhejiang, ktorú schválili Ministerstvo školstva Číny. Škola uzavrela dohody o partnerstve s Mozartovou Univerzitou v Salzburgu či Royal Academy of Music a Royal Nothern College Of Music Spojeného kráľovstva. Orchester vystupoval na Summite G20, ale aj v Českej republike, Rakúsku či v Pekingu. So školou sú spojené osobnosti ako profesori Wu Qiang (dirigent čínskej hudby), Ru Rusong (slávny virtuóz), Xu Yi (virtuóz erhu) a ďalší.

Orchester si pripravil 12 oficiálnych skladieb a dva bonusy. Koncert uviedli kompozíciou Tanec pri zbere čaju, pokračovali skladbou z oblasti Jaingnan (Scenéria Wuxi) (Jiangsu), nasledovali: Pieseň juhozápadu (Krásne žiariace výchadzajúce slnko) (Sichuan), Atmosféra a poézia Hunanu a rieka Liuyang (Hunan), Zazelenaná vŕba (Yangzhou), Poetická a rytmická hudba Zhejiangu – tri, päť, sedem (Zhejiang), Skladba radosti a smiechu (Shandong), Atmosféra novoročných zvykov na severovýchode Číny (Zdobenie lampášov), Konské preteky, Krok za krokom vyššie (od hudobného majstra Lu Wenchenga z Kantonu) a Rozkvitnuté kvety za splnu mesiaca (skladba od Huang Yijuna v orchestrálnom prevedení Peng Xiuwena).

Pri počúvaní tejto mysticky záhadnej hudby človek nadobúda pocit, že progresívny rock, teda vynález západnej kultúry v 1970s, bol už pred tisíckami rokov prekonaný čínskou tradičnou kultúrou (napr. komplikované rytmické kompozičné postupy, kombinácie nástrojov, pozoruhodná nepravidelná rytmika, vysoko inštrumentálne zdatné pasáže atď.). Pre kulturológa bolo skutočne zážitkom skúmať melodické kompozičné postupy hudby, ktorá pochádza z pradávnej antickej Číny a je nám (Slovákom, Slovanom, Európanom) úplne neznáma. Pre čitateľa môjho blogu som pripravil dve videá, aby tak mohol taktiež nasiaknuť unikátnou atmosférou tohto farebne pestrého koncertu.

Srdečne ďakujem Inštitútu ASA za pozvanie na toto podujatie. Bonus a pointa článku sa skrýva pod videom.

Na záver spomínané prekvapenie… Orchester Zhejiang si Slovákov uctil naštudovaním Na Kráľovej holi. Poslucháč si tak mohol vypočuť unikátne staro-čínske spracovanie jednej z najznámejších slovenských tradičných piesní, za čo orchester získal odmenu v podobe dlhotrvajúceho standing-ovation.

Deň víťazstva nad fašizmom a oslava mieru na Slavíne [exkluzívna fotogaléria a príhovory]

08.05.2024

Slavín je naša socha slobody, Slavín je naša socha mieru. R. F. BRATISLAVA, 8. máj 2024 — Ako každý rok, tak aj pri príležitosti 79. výročia ukončenia svetovej vojny a porážky fašizmu oslavovali Slováci mier. Slavín zaplnili stovky ľudí, predstavitelia vlády, ministri, poslanci a významné osobnosti kultúrnych inštitúcií. Svet si pripomína 79. výročie víťazstva nad [...]

Medzinárodne významná osobnosť v Galérii Matice slovenskej + rozhovor v SNN

07.05.2024

Galéria Matice slovenskej, ktorá bola založená približne pred rokom žne prvé medzinárodné úspechy. Po prezentácii výtvarných diel umelcov v západnom svete, teda v mestách Brusel a Štrasburg zaviala do Galérie MS, ktorá je aktuálne v Dome MS Bratislava, aj vôňa Karibiku. Výstavu si prišiel pozrieť (ako oficiálny hosť) veľvyslanec Kubánskej republiky v Slovenskej [...]

Poďakovanie Zuzane Kovačič Hanzelovej za propagáciu literárnych a kulturologických podujatí Matice slovenskej

03.05.2024

Keď vás roky RT-PS a média hlavného prúdu ignorujú je mimoriadne vzácna každá príležitosť na promovanie vašej činnosti. O to viac si človek váži, ak sa o nej dozvedia aj ľudia mimo vašej „bubliny“. Preto sa chcem verejne poďakovať populárnej žurnalistke, že si všimla plagáty z realizovaných podujatí Matice slovenskej v Bratislave, ktoré už tretí rok [...]

Antony Blinken, vojna na Ukrajine

Blinken vyjadril podporu Ukrajine s gitarou v ruke, zahral si v kyjevskom bare

15.05.2024 02:10

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odkázal Ukrajincom, že za slobodu ich krajiny bojujú nielen USA, ale aj veľká časť sveta.

Migranti, utečenci

Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

14.05.2024 22:39

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 822485x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Kategórie