Založ si blog

Daniel Minich – človek posledných Štúrových dní

ČLOVEK POSLEDNÝCH ŠTÚROVÝCH DNÍ DANIEL MINICH

Přední strana obálkyPri príležitosti odchodu do večnosti velikána slovenských dejín Ľudovíta Štúra Matica pripravila špeciálnu elektronickú knihu, ktorá je výstupom z minuloročného podujatia na počesť Štúrovho priateľa, ev. farára a mecéna Daniela Minicha. Minich so Štúrom strávil posledné dni pozemského bytia, slúžil mu na pohrebe (ktorý bol celonárodnou udalosťou) a zaslúžil sa o vybudovanie jeho pomníka v Modre, čo v tej dobe iniciovala Matica slovenská.

Autormi publikácie sú sociológ a člen Výboru MS Jozef Schwarz a tajomník MS Peter Schvantner, pričom v prípade Schvantnera ide o debutovú publikáciu.

Titulný obraz Ľudovíta Štúra vytvorila členka Vyrvaného odboru MS Martina Kvašňovská.

Ďalšími autormi publikácie sú Silvia Hrdlovičová z Múzea Ľudovíta Štúra, Martin Kováč z Centrálneho archívu ECAV a biskup Ján Hroboň.

PREDSLOV

Boli na svete osobnosti, ktorých najväčšou cnosťou bola skromnosť, napriek tomu, že celý svoj život venovali práci pre národ, kultúru, vieru a všeobecne povznesenie spoločnosti. K takýmto osobnostiam bez pochyby patril aj evanjelický farár, mecén, ktorý sa výrazne zaslúžil o vybudovanie a rekonštrukcie škôl a farnosti, štúrovec a osobný priateľ Štúra, účastník memorandového zhromaždenia, spoluzakladateľ Matice slovenskej DANIEL MINICH (20. apríl 1823 – 17. marec 1900), ktorého si Matica slovenská pripomenula inšpiratívnym podujatím.

Výstupom je aj predložená populárno-náučná publikácia. Aj keď si podľa slov dištriktálneho biskupa Jána Hroboňa Minich neprial byť oslavovaný a svoje životné dielo chápal ako cestu k Bohu, aj pri všetkej jeho skromnosti si túto publikáciu zaslúži.

Podobne skromní sú aj samotní zostavovatelia knihy, ktorí podobne ako Minich, urobili kus práce na poli osvety o slovenskej národnej kultúre a jej dejinách. Sociológ, člen Výboru Matice slovenskej, osvetár Jozef Schwarz je významným publicistom, ktorý má za sebou desiatky štúdií a populárno-náučných článkov o slovenských osobnostiach (Smrek, Palárik, Viktorin, Podhradský, Mamatej, Bulík, Šrobár, Osuský) a problematike krajanskej kultúry v Maďarsku. Publikuje v Novom Slove, Matica.sk či v Ľudových novinách. S Rudom Fraňom je spoluautorom kníh Potulky slovenským Pilíšom a okolím (2009) a Slovenské kotrby z Pilíša (2010); poslovenčil knihu Slovenské osudy (2010). Je spoluautorom knihy Ekonomická demokracia dnes (ÚPV SAV, 2013). Schwarz zaraďuje Minicha (s odvolaním na Matušku) do orchestra štúrovcov, pričom zdôrazňuje jeho trvalú spoluprácu s lídrom hnutia Ľudovítom Štúrom, s ktorým sa stretol už počas štúdií na bratislavskom lýceu, počas návštev brata Karola v Modre a počas trvalého pobytu v Modre až do jeho smrti v roku 1856. Štúra si ctil natoľko, zdôrazňuje Schwarz, že inicioval vybudovanie jeho pomníka.

V prípade vyštudovaného politológa, no v praxi kultúrneho pracovníka, Petra Schvantnera – ktorý je zároveň tajomníkom Matice slovenskej a podpredsedom Mladej Matice, dobrovoľným hercom a autorom reportáží – ide o debutovú publikáciu (po pracovných zošitoch o Generácii Všeslávie a Slovákoch v československých légiách).

Napriek tomu, že Minich je takmer neznámou osobnosťou, autori tejto e-knihy (Sylvia Hrdlovičová, Martin Kováč, Jozef Schwarz) si dali skutočne kus vedeckej práce s archívnymi materiálmi. Prebádali písomnosti, matriky, rukopisy a vytvorili tak prvé ucelené dielo o Danielovi Minichovi. Krásnym zakončením je hlboko precítená kázeň Jána Hroboňa. Prajem príjemný čitateľský zážitok.

Zborník je k dispozícii ZDARMA na stránkach GOOGLE BOOKS.

Deň víťazstva nad fašizmom a oslava mieru na Slavíne [exkluzívna fotogaléria a príhovory]

08.05.2024

Slavín je naša socha slobody, Slavín je naša socha mieru. R. F. BRATISLAVA, 8. máj 2024 — Ako každý rok, tak aj pri príležitosti 79. výročia ukončenia svetovej vojny a porážky fašizmu oslavovali Slováci mier. Slavín zaplnili stovky ľudí, predstavitelia vlády, ministri, poslanci a významné osobnosti kultúrnych inštitúcií. Svet si pripomína 79. výročie víťazstva nad [...]

Medzinárodne významná osobnosť v Galérii Matice slovenskej + rozhovor v SNN

07.05.2024

Galéria Matice slovenskej, ktorá bola založená približne pred rokom žne prvé medzinárodné úspechy. Po prezentácii výtvarných diel umelcov v západnom svete, teda v mestách Brusel a Štrasburg zaviala do Galérie MS, ktorá je aktuálne v Dome MS Bratislava, aj vôňa Karibiku. Výstavu si prišiel pozrieť (ako oficiálny hosť) veľvyslanec Kubánskej republiky v Slovenskej [...]

Poďakovanie Zuzane Kovačič Hanzelovej za propagáciu literárnych a kulturologických podujatí Matice slovenskej

03.05.2024

Keď vás roky RT-PS a média hlavného prúdu ignorujú je mimoriadne vzácna každá príležitosť na promovanie vašej činnosti. O to viac si človek váži, ak sa o nej dozvedia aj ľudia mimo vašej „bubliny“. Preto sa chcem verejne poďakovať populárnej žurnalistke, že si všimla plagáty z realizovaných podujatí Matice slovenskej v Bratislave, ktoré už tretí rok [...]

Gruzínsko / Tbilisi /

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona o 'zahraničných agentoch' za 67 sekúnd

13.05.2024 18:23

Rýchlosť prerokúvania a hlasovania zdôvodnil predseda výboru tým, že tretie čítanie obsahuje iba redakčné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

indonézia, sopka, záplavy

Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

13.05.2024 18:18

Obyvateľov ohrozujú aj veľké sopečné kamene, ktoré sa začali valiť po silnom daždi z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov /

Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

13.05.2024 18:11

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?"

bobor, mokrad, dubrava, zahorie

Podľa svedkov sú v okolí Zlína už tri medvede

13.05.2024 17:58

Podľa polície by mali byť obyvatelia regiónu pri pobyte v lese opatrní.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 821908x
Priemerná čítanosť článkov: 3262x

Kategórie