Založ si blog

80. výročie Slovenského národného povstania v Matici slovenskej

Autor blogu a tajomník Matice na oslavách SNP v Banskej Bystrici

Matica slovenská sa hrdo hlási k odkazu Slovenského národného povstania, zaznelo už niekoľkokrát pri príležitosti 80. výročia tejto historickej udalosti, ktorá bol začiatkom slovenského ozbrojeného boja proti imperiálnemu pangermanizmu, ktorého konečným cieľom bolo, okrem iného, aj vyhladenie, v „lepšom“ prípade presídlenie či germanizovanie slovanských národov pod zámienkou rasovej či etnickej nadradenosti. Matica sa k SNP prihlásila celým radom podujatí. Pred nedávnom som na tomto blogu spomenul monumentálnu výstavu vo DVORANE MK SR, ktorú vytvoril Dr. Ladislav Skrak z Výtvarného odboru Matice a SZPB. Delegácia Matice slovenskej v zostave (Schvantner, Hanuska, Perný) sa zúčastnila aj oficiálnych osláv v Banskej Bystrici. Matica si pripomenula 80. výročie SNP unikátnym medzinárodným vedeckým seminárom s témou matičiarov v protifašistickom hnutí doma a v zahraničí. Matičiari ako jediní nezabudli na význačné okrúhle výročie legendárneho Ľudovíta Kukorelliho a uctili si ho odhalením jeho busty v Hanušovciach nad Topľou. Kukorelliho busta, posmtná maska a maľba miesta, kde skonal sú tiež súčasťou výstavy vo dvorane MK SR.

Matica slovenská (ďalej len MS) tento víkend usporiadala jedinečný medzinárodný vedecký seminár, ktorý bol venovaný nielen 80. výročiu SNP, ale aj doteraz málo spracovanej téme  účasti matičiarov a kultúrnych pracovníkov v SNP. Zároveň podujatie venovala významnému 110. výročiu narodenia Ľudovíta Kukorelliho – slovenského dôstojníka letectva a veliteľa partizánskych jednotiek. Súčasťou osláv okrúhleho výročia SNP bolo aj odhalenie búst Ľ. Kukorelliho a jeho spolubojovníka Ivana Kononoviča Baľutu (ktorý má 24. 8. 2024 taktiež 110. výročie narodenia) od akademického sochára Tomáša Polonského. V prípade osobnosti I. K. Baľutu je to vôbec prvá busta venovaná tejto zabudnutej, no mimoriadne zaujímavej a kľúčovej historickej postave SNP na východe Slovenska.

Bohatý kultúrny program a divadelná dramatizácia s názvom „Vrátim sa živý!“ strhujúco vtiahla divákov do obdobia atmosféry povstania i autenticky priblížila tieto dramatické dejinné dni. Mladí matičiari, členovia divadelného odboru MS a matiční zamestnanci ústredia z Martina v dobových kostýmoch predviedli presvedčivý i emotívny výkon, ktorý ocenila početná verejnosť zúčastnená na podujatí.

Dvojdňové podujatie (24. a 25. august) začalo v sobotu verejnou skúškou divadelnej dramatizácie pred kaštieľom v Majerovciach. Večerná atmosféra dodala dramatizácii patričnú atmosféru. Na druhý deň v nedeľu sme pokračovali v meste Hanušovce nad Topľou za hojnej účasti návštevníkov a divákov nielen z mesta, ale z rôznych častí Slovenska. Slávnosti začali už spomínaným medzinárodným vedeckým seminárom zastúpeným množstvom delegátov zo Srbska (Nový Sad, Báčsky Petrovec), Maďarska (Budapešť) a viacerých inštitúcií v rámci Slovenska. Spoluorganizátorom bolo aj mesto Hanušovce nad Topľou a záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

S veľmi hodnotným príspevkom vystúpila Dr. Marcela Macharáčková, kurátorka, publicistka, historička umenia a zároveň neter Anny Onderovej – Kukorelliovej, ktorá prečítala svedectvo o pozoruhodnej – čo sa zabúda – aj intelektuálnej osobnosti Ľ. Kukorelliho: „Od svojej mladosti mal rád Karla Čapka i literatúru a opakoval celé pasáže z nejedného Werichovho vystúpenia. Ovládal slovom i písmom češtinu, francúzštinu, taliančinu, ruštinu, v ktorej vypisoval všetky „bumážky“ pre civilné spojky pre partizánov, práve tak, ako zápisy do nášho partizánskeho denníka počas jestvovania čapajevovcov na východnom Slovensku, tzn. od marca 1943 do novembra 1944. S jemu vlastnou prísnosťou k sebe samému dával najavo svoj odpor k egocentrizmu, prejavoval úctu ku každému a tú vyžadoval od všetkých s pevnosťou kryštálu, lebo modré zreničky jeho očí akoby pod zhovievavým drobnohľadom starostlivo skúmali pravdivosť hlásení z bojových akcií i ostatných bojových povinností v našom partizánskom živote. Kto ho poznal, vie, že nikdy nemenil svoje rozhodnutia, dopĺňal ich po poradách vždy tak, aby sme v bojoch s fašistami zvíťazili a chránili dobrú povesť slovenského partizána. Pre tieto osobné bojové a ľudské vlastnosti sme ho všetci milovali.“

V úvode seminára bol premietnutý aj dokumentárny film MS k téme matičiarov a kultúrnikov v SNP z dielne IÚ MS. Ako zdôraznil v dokumente doc. Pavol Parenička, kontinuita pripomínania si odkazu SNP v Matici bola po roku 1989 čiastočne prerušená, no vďaka súčasnému predsedovi Mariánovi Gešperovi bola opätovne obnovená.

V rámci príspevkov zazneli témy ako matičiari z Juhoslávie v protifašistickom odboji 2. svetovej vojny, Slováci zo Srbska v SNP 1944, Slováci v Bulharsku v bojoch za vlasť, slovenské výtvarníčky v odboji na Slovensku a zahraničí, Vladimír Mináč – väzeň v nemeckých koncentrákoch – reflexia literárneho diela v kontexte protifašistického odboja, transfer tajnej maďarskej diplomatickej misie „Tri duby“ a iné. Tému odbojárov na východe Slovenska a ich životných osudov predniesol Dr. Marián Gešper a veľmi hodnotným príspevkom bolo spomínané vystúpenie Dr. Marcely Macharáčkovej k životu Anny Onderovej – Kukorelliovej, účastníčke odboja, ale aj etnografičky, v ktorom boli prvýkrát predstavené verejnosti nielen fakty, ale aj doteraz neznáme fotografie z tohto obdobia. Je to i výrazný príspevok do Roka slovenských žien v národnom hnutí.

V dopoludňajších hodinách pokračovalo podujatie pred Malým kaštieľom v Hanušovciach. Verejnosti sa prihovoril predseda MS Marián Gešper, primátor mesta Štefan Straka a predsedníčka Základnej organizácie SZPB Helena Lipčáková. V úvodnej časti vystúpili s pôvodnými piesňami z 1. a 2. svetovej vojny spevácka skupina Hačure pod vedením Miroslava Kerekaniča a dychová hudba Orchester vychodňarov spojená s Mestskou hasičskou a dychovou hudbou Sečovce.

Pozdravný list na podujatie poslal aj prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini v tomto znení:

„Vážený pán predseda Matice slovenskej, vážení členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, vážení účastníci osláv výročia SNP v Hanušovciach nad Topľou, dovoľte, aby som Vás srdečne pozdravil a poďakoval sa Vám za pozvanie na podujatie „Vrátim sa živý!“ – matičiari a kultúrnici v protifašistickom hnutí – 80. výročie Slovenského národného povstania … Naši predkovia dali jasne najavo, že sa nikdy nezmieria s režimom, ktorý stojí na ľudskom utrpení a je vybudovaný na národnostnej, náboženskej či akejkoľvek inej nenávisti. Aj preto je pre nás Slovenské národné povstanie zdrojom národnej hrdosti. A preto tiež považujem za významné, že sa k tomuto odkazu hlási Matica slovenská. Nepochybne si zaslúži vyzdvihnutie menovite osobnosť Ľudovíta Kukorelliho, ktorú si pripomínate, ktorý patrí k hrdinom, ktorým dnes vďačíme za svoju nezávislosť a slobodu. Vnímam ako záväzok súčasných generácií dbať na to, aby bol odkaz SNP stále živý v našich srdciach i v našej historickej pamäti. Motto Vašich osláv „Vrátim sa živý!“ tak získava ďalšiu významovú rovinu: hrdinovia SNP sa i vďaka Vám vracajú živí do nášho národného povedomia. Z tohto pohľadu má Vaše stretnutie neoceniteľný význam a vyslovujem mu svoju úprimnú podporu.“

Po úvodných príhovoroch a hudobnej časti nasledovala matičná divadelná dramatizácia s názvom „Vrátim sa živý!“, ktorou matiční amatérski herci predstavili životné osudy Ľ. Kukorelliho a príslušníkov počtom najväčšej slovenskej partizánskej skupiny, ktorá pôsobila na východnom Slovensku pred vypuknutím povstania 29. augusta 1944. Scénka preniesla divákov do obdobia povstania a autenticky priblížila atmosféru týchto dramatických dní. Matičiari v dobových kostýmoch predviedli skutočne presvedčivý a emotívny výkon, ktorý ocenili všetci prítomní i zahraniční hostia.

Matica pod autorskou a režijnou taktovkou predsedu MS M. Gešpera zorganizovala takto už desiaty ročník tohto legendárneho podujatia, ktoré sa zrodilo ešte roku 2014 počas národného zrazu mladých matičiarov. Predstavenie často priamo v prírode pred verejnosťou približuje reálne historické postavy, ktoré sa podieľali na organizácii protinacistického odboja. Dramatizácia je interaktívna a kým iné rekonštrukcie bojov k SNP nemajú divadelný rozmer s rozširujúcim ideovým presahom, je to práve Matica, ktorá si povstanie pripomína snáď ako jediná takýmto unikátnym spôsobom.

Autor scenára prináša objektívny pohľad na dnes už zabudnuté povstalecké osobnosti i neopomenul prostredníctvom vykreslenia nemeckých postáv nadčasovú kritiku chladnokrvného karierizmu, oportunizmu, zločinných praktík spravodajských služieb a v dejinách opakujúce sa plány protislovanských ťažení. Vo svojom príhovore zároveň zdôraznil potrebu pripomínania si slovenských osobností a ich zásluhy v zápasoch za národné záujmy počnúc štúrovcami, cez hurbanovcov 1848 až 1849, slovenských bojovníkov v česko-slovenských légiách 1914 – 1920 až po účastníkov Povstania z roku 1944. Po divadelnom predstavení nasledovalo slávnostné odhalenie búst Ľ Kukorelliho a I. Baľutu pri pamätníku SNP spojené s kladením vencov.

Treba zdôrazniť, že v oblasti Hanušoviec nepochopiteľne doteraz chýbali ich busty, napriek tomu, že práve na tomto území bolo jadro ich povstaleckej činnosti. Tým sa splatil aj veľký dlh. Busty celé zabezpečila Matica a na pylóny prispelo Mesto Hanušovce. Podujatia sa zúčastnilo vyše štyristo návštevníkov zo širokého okolia a mnoho hostí, medzi nimi aj europoslankyňa Judita Laššáková, nepočítajúc do toho divadelníkov a umelecké kolektívy, ktoré vystúpili.

Na záver treba dodať, že v povstaní bojovali aj mnohí matičiari, vrátane pracovníkov MS z Martina. Vstupovali do radov slovenskej povstaleckej armády, v ktorej pôsobili ako osvetoví dôstojníci (Ján Štefánik (synovec generála M. R. Štefánika), Ján Marták, Ján Bodenek, Anton Augustín Baník, Alexander Hirner a iní. Ďalší sa angažovali v Slobodnom slovenskom vysielači v Banskej Bystrici (Naďa Hejná, Mária Rázusová-Martáková, František Oktavec, Ladislav Sára, Ivan Ďurička a Eduard Bulla), iní na čele s Andrejom Bagarom založili Frontové divadlo. Najviac ich pôsobilo v redakciách povstaleckých novín a časopisov, pričom k povstaniu sa pridala i celá redakcia martinských Národných novín. Ich zodpovedným vedúcim bol Július Barč-Ivan. Nezabúdajme ani na našu národnú umelkyňu a matičiarku Evu Kristinovú, ktorá sa ako šestnásťročná zúčastnila na ťažkých bojoch na strednom Slovensku. V odboji zahynuli aj významní matičiari Anton Prídavok, Viliam Paulíny, či Juraj Janoška.

Dvojdňové podujatie posilňuje matičný kolektivizmus a spriaznenosť s matičným hnutím, ktoré angažovaním mladých ľudí zabezpečuje kontinuitu inštitúcie. Divadelní dobrovoľníci hrajú bez nároku na honorár a so silnou dávkou idealizmu. Podujatia podobného charakteru sa nesú teda v družnej atmosfére. Zostrih z podujatia je aktuálne v príprave a fotografie budú postupne pridávané na matičnú webovú stránku a sociálne siete.

Článok pripravil autor blogu v spolupráci s IU MS

Dr. Ladislav Skrak zorganizoval vzácnu výstavu Matice slovenskej a SZPB k 80. výročiu SNP vo Dvorane Ministerstva kultúry SR 

27.08.2024

KLUB VÝTVARNÝCH UMELCOV A TEORETIKOV v spolupráci s Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky, SLOVENSKÝ ZVÄZ PROTIFAŠISTICKÝCH BOJOVNÍKOV, MATICA SLOVENSKÁ, SPOLOČNOSŤ LADISLAVA NOVOMESKÉHO a KLUB NOVÉHO SLOVA zorganizovalo rozsiahlu výstavu venovanú k 80. výročiu Slovenského národného povstania HODNOTY A ODKAZ. Slávnostná vernisáž sa konala 20. augusta 2024 symbolicky [...]

Odišiel jeden z posledných velikánov svetového filmu Alain Delon

18.08.2024

There is no g r e a t e r solitude than that of the samurai unless it is that of the tiger in the jungle … P e r h a p s … Odišiel posledný najväčší frajer svetového filmu ALAIN DELON. Umelec, ktorý spolupracoval s menami režisérov ako Visconti, Godard, Melville, Antonioni alebo Malle sa stal kultovým symbolom 60. a 70. rokov. Neviem, čo povedať… ako [...]

60 nadčasových Mináčových citátov o spoločnosti, kultúre, umení, literatúre a politike

11.08.2024

Pred dvomi rokmi bol Robert Fico na odhalení busty Vladimíra Mináča Ako by povedal klasik, čas letí jak vtáci nedozerní, a je to už dva roky, čo sme spolu s matičiarmi odhalili bustu Vladimíra Mináča v Rimavskej Sobote. V tom čase prišiel na toto slávnostné podujatie ako jediný politik NRSR, dnes už štvornásobný premiér doc. ROBERT FICO, CSc. Bolo to totiž v temných [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 275
Celková čítanosť: 889475x
Priemerná čítanosť článkov: 3234x

Kategórie