Založ si blog

Daniel Minich – človek posledných Štúrových dní

ČLOVEK POSLEDNÝCH ŠTÚROVÝCH DNÍ DANIEL MINICH

Přední strana obálkyPri príležitosti odchodu do večnosti velikána slovenských dejín Ľudovíta Štúra Matica pripravila špeciálnu elektronickú knihu, ktorá je výstupom z minuloročného podujatia na počesť Štúrovho priateľa, ev. farára a mecéna Daniela Minicha. Minich so Štúrom strávil posledné dni pozemského bytia, slúžil mu na pohrebe (ktorý bol celonárodnou udalosťou) a zaslúžil sa o vybudovanie jeho pomníka v Modre, čo v tej dobe iniciovala Matica slovenská.

Autormi publikácie sú sociológ a člen Výboru MS Jozef Schwarz a tajomník MS Peter Schvantner, pričom v prípade Schvantnera ide o debutovú publikáciu.

Titulný obraz Ľudovíta Štúra vytvorila členka Vyrvaného odboru MS Martina Kvašňovská.

Ďalšími autormi publikácie sú Silvia Hrdlovičová z Múzea Ľudovíta Štúra, Martin Kováč z Centrálneho archívu ECAV a biskup Ján Hroboň.

PREDSLOV

Boli na svete osobnosti, ktorých najväčšou cnosťou bola skromnosť, napriek tomu, že celý svoj život venovali práci pre národ, kultúru, vieru a všeobecne povznesenie spoločnosti. K takýmto osobnostiam bez pochyby patril aj evanjelický farár, mecén, ktorý sa výrazne zaslúžil o vybudovanie a rekonštrukcie škôl a farnosti, štúrovec a osobný priateľ Štúra, účastník memorandového zhromaždenia, spoluzakladateľ Matice slovenskej DANIEL MINICH (20. apríl 1823 – 17. marec 1900), ktorého si Matica slovenská pripomenula inšpiratívnym podujatím.

Výstupom je aj predložená populárno-náučná publikácia. Aj keď si podľa slov dištriktálneho biskupa Jána Hroboňa Minich neprial byť oslavovaný a svoje životné dielo chápal ako cestu k Bohu, aj pri všetkej jeho skromnosti si túto publikáciu zaslúži.

Podobne skromní sú aj samotní zostavovatelia knihy, ktorí podobne ako Minich, urobili kus práce na poli osvety o slovenskej národnej kultúre a jej dejinách. Sociológ, člen Výboru Matice slovenskej, osvetár Jozef Schwarz je významným publicistom, ktorý má za sebou desiatky štúdií a populárno-náučných článkov o slovenských osobnostiach (Smrek, Palárik, Viktorin, Podhradský, Mamatej, Bulík, Šrobár, Osuský) a problematike krajanskej kultúry v Maďarsku. Publikuje v Novom Slove, Matica.sk či v Ľudových novinách. S Rudom Fraňom je spoluautorom kníh Potulky slovenským Pilíšom a okolím (2009) a Slovenské kotrby z Pilíša (2010); poslovenčil knihu Slovenské osudy (2010). Je spoluautorom knihy Ekonomická demokracia dnes (ÚPV SAV, 2013). Schwarz zaraďuje Minicha (s odvolaním na Matušku) do orchestra štúrovcov, pričom zdôrazňuje jeho trvalú spoluprácu s lídrom hnutia Ľudovítom Štúrom, s ktorým sa stretol už počas štúdií na bratislavskom lýceu, počas návštev brata Karola v Modre a počas trvalého pobytu v Modre až do jeho smrti v roku 1856. Štúra si ctil natoľko, zdôrazňuje Schwarz, že inicioval vybudovanie jeho pomníka.

V prípade vyštudovaného politológa, no v praxi kultúrneho pracovníka, Petra Schvantnera – ktorý je zároveň tajomníkom Matice slovenskej a podpredsedom Mladej Matice, dobrovoľným hercom a autorom reportáží – ide o debutovú publikáciu (po pracovných zošitoch o Generácii Všeslávie a Slovákoch v československých légiách).

Napriek tomu, že Minich je takmer neznámou osobnosťou, autori tejto e-knihy (Sylvia Hrdlovičová, Martin Kováč, Jozef Schwarz) si dali skutočne kus vedeckej práce s archívnymi materiálmi. Prebádali písomnosti, matriky, rukopisy a vytvorili tak prvé ucelené dielo o Danielovi Minichovi. Krásnym zakončením je hlboko precítená kázeň Jána Hroboňa. Prajem príjemný čitateľský zážitok.

Zborník je k dispozícii ZDARMA na stránkach GOOGLE BOOKS.

Keďže jediná istota, ktorá nám ostáva, je smrť, radšej žime! Rozhovor s nositeľom svetovej Ceny za humanizmus a popredným slovenským kulturológom prof. Dalimírom Hajkom

26.04.2024

Profesor PhDr. Dalimír Hajko, DrSc., významný slovenský filozof, spisovateľ, literárny kritik, kulturológ, esejista, spisovateľ, pravidelne publikuje v Slovenských pohľadoch, Literárnom týždenníku, Filozofii a v mnohých ďalších periodikách, je autorom esejí, stoviek literárnych recenzií, vedeckých článkov a monografií. Získal Cenu Egona Erwina Kischa, Cenu Slovenských [...]

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 811138x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Kategórie