Založ si blog

Daniel Minich – človek posledných Štúrových dní

ČLOVEK POSLEDNÝCH ŠTÚROVÝCH DNÍ DANIEL MINICH

Přední strana obálkyPri príležitosti odchodu do večnosti velikána slovenských dejín Ľudovíta Štúra Matica pripravila špeciálnu elektronickú knihu, ktorá je výstupom z minuloročného podujatia na počesť Štúrovho priateľa, ev. farára a mecéna Daniela Minicha. Minich so Štúrom strávil posledné dni pozemského bytia, slúžil mu na pohrebe (ktorý bol celonárodnou udalosťou) a zaslúžil sa o vybudovanie jeho pomníka v Modre, čo v tej dobe iniciovala Matica slovenská.

Autormi publikácie sú sociológ a člen Výboru MS Jozef Schwarz a tajomník MS Peter Schvantner, pričom v prípade Schvantnera ide o debutovú publikáciu.

Titulný obraz Ľudovíta Štúra vytvorila členka Vyrvaného odboru MS Martina Kvašňovská.

Ďalšími autormi publikácie sú Silvia Hrdlovičová z Múzea Ľudovíta Štúra, Martin Kováč z Centrálneho archívu ECAV a biskup Ján Hroboň.

PREDSLOV

Boli na svete osobnosti, ktorých najväčšou cnosťou bola skromnosť, napriek tomu, že celý svoj život venovali práci pre národ, kultúru, vieru a všeobecne povznesenie spoločnosti. K takýmto osobnostiam bez pochyby patril aj evanjelický farár, mecén, ktorý sa výrazne zaslúžil o vybudovanie a rekonštrukcie škôl a farnosti, štúrovec a osobný priateľ Štúra, účastník memorandového zhromaždenia, spoluzakladateľ Matice slovenskej DANIEL MINICH (20. apríl 1823 – 17. marec 1900), ktorého si Matica slovenská pripomenula inšpiratívnym podujatím.

Výstupom je aj predložená populárno-náučná publikácia. Aj keď si podľa slov dištriktálneho biskupa Jána Hroboňa Minich neprial byť oslavovaný a svoje životné dielo chápal ako cestu k Bohu, aj pri všetkej jeho skromnosti si túto publikáciu zaslúži.

Podobne skromní sú aj samotní zostavovatelia knihy, ktorí podobne ako Minich, urobili kus práce na poli osvety o slovenskej národnej kultúre a jej dejinách. Sociológ, člen Výboru Matice slovenskej, osvetár Jozef Schwarz je významným publicistom, ktorý má za sebou desiatky štúdií a populárno-náučných článkov o slovenských osobnostiach (Smrek, Palárik, Viktorin, Podhradský, Mamatej, Bulík, Šrobár, Osuský) a problematike krajanskej kultúry v Maďarsku. Publikuje v Novom Slove, Matica.sk či v Ľudových novinách. S Rudom Fraňom je spoluautorom kníh Potulky slovenským Pilíšom a okolím (2009) a Slovenské kotrby z Pilíša (2010); poslovenčil knihu Slovenské osudy (2010). Je spoluautorom knihy Ekonomická demokracia dnes (ÚPV SAV, 2013). Schwarz zaraďuje Minicha (s odvolaním na Matušku) do orchestra štúrovcov, pričom zdôrazňuje jeho trvalú spoluprácu s lídrom hnutia Ľudovítom Štúrom, s ktorým sa stretol už počas štúdií na bratislavskom lýceu, počas návštev brata Karola v Modre a počas trvalého pobytu v Modre až do jeho smrti v roku 1856. Štúra si ctil natoľko, zdôrazňuje Schwarz, že inicioval vybudovanie jeho pomníka.

V prípade vyštudovaného politológa, no v praxi kultúrneho pracovníka, Petra Schvantnera – ktorý je zároveň tajomníkom Matice slovenskej a podpredsedom Mladej Matice, dobrovoľným hercom a autorom reportáží – ide o debutovú publikáciu (po pracovných zošitoch o Generácii Všeslávie a Slovákoch v československých légiách).

Napriek tomu, že Minich je takmer neznámou osobnosťou, autori tejto e-knihy (Sylvia Hrdlovičová, Martin Kováč, Jozef Schwarz) si dali skutočne kus vedeckej práce s archívnymi materiálmi. Prebádali písomnosti, matriky, rukopisy a vytvorili tak prvé ucelené dielo o Danielovi Minichovi. Krásnym zakončením je hlboko precítená kázeň Jána Hroboňa. Prajem príjemný čitateľský zážitok.

Zborník je k dispozícii ZDARMA na stránkach GOOGLE BOOKS.

Samuel Ormis, všestranný dejateľ, ktorý stál pri vzniku prvého slovenského evanjelického gymnázia a založil prvé potravinové družstvo v Uhorsku

10.06.2024

Všestranný, ale zabudnutý Samuel Ormis – zakladateľ prvého slovenského evanjelického gymnázia, prvého slovenského potravinového družstva, zberateľ ľudovej slovesnosti, priekopník ľudovýchovy, kňaz, pedagóg, filozof, dramatik, národný dejateľ Vyšlo aj na Matica.sk Medzi národnými dejateľmi 19. storočia boli osobnosti, ktoré možno nazvať praktickými utopistami. [...]

Je to boj o interpretáciu sveta, interpretáciu reality

03.06.2024

Je to vlastne všetko boj o interpretáciu sveta. Mediálne manipulácie, techniky propagandy a marketingu, hra na dobrých a zlých, čierne je biele, biele je čierne, mier je vojna a vojna je mier, sloboda je otroctvo a otroctvo sloboda. Pre nich, „bojovníkov za slušnosť, slobodu a demokraciu“ je „normálne“ niekomu vypnúť web, zrušiť mu Facebook, označiť ho za [...]

Duch spisovateľa a diplomata Ivana Horvátha sa vrátil do rodnej Senice

01.06.2024

30. MÁJ 2024, SENICA – Záhorské osvetové stredisko organizuje veľké dvoj-podujatie na počesť významného slovenského spisovateľa, právnika a politického väzňa IVANA HORVÁTHA, ktorý úzko spolupracoval s davistami LACOM NOVOMESKÝM a VLADIMÍROM CLEMENTISOM. Akoby sa symbolicky duch davistov a ich priateľov znova vrátil do Senice, kde prežívali šťastné roky tak Ivan [...]

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 259
Celková čítanosť: 841054x
Priemerná čítanosť článkov: 3247x

Kategórie