Založ si blog

Poďakovanie za blahoželania k veku 28 a zhrnutie najnovších plánov

Priatelia, i nepriatelia, fanúšikovia aj ich opak,

veľmi sa teším z desiatok blahoželaní, ktoré zaplavili moju mailovú adresu a sociálnu sieť. Veľmi si to vážim.

Presne v tento čas pred 28. rokmi sa v Nových Zámkoch narodil istý občan Lukáš Perný. Milovaný aj nenávidený, v poslednom čase aj blokovaný, ale hlavne úprimný, svojský a nezlomný. Komplikovaná to bytosť vyvolávajúca emócie, no aspoň sa pri nej nikdy nenudíte.  Nuž je to tak. Prežil som onen magický vek 27 a ideme ďalej! 

V tento deň sa narodili aj Pavel Trávníček, Georges Jacques Danton a súčasný prezident Bolívie, Evo Morales. 

NA ČOM PRACUJEM

Lukáš Perný

Lukáš Perný

Môžem však otvorene prehlásiť, že momentálne žijem mimoriadne naplnený a pestrý život. Dokončujem knihu, pracujem na dvoch záverečných prácach, doslovoch, píšem básne, občas sa vrátim aj k bubnom.

Mimochodom, ak chcete prežiť plnohodnotný život, rozhodne plánujte dopredu svoje ciele. Človek stagnuje vždy vtedy, keď nemá víziu.

Kniha UTOPISTI; VIZIONÁRI SVETA BUDÚCNOSTI (s podtitulom PRVÉ SLOVENSKÉ DEJINY UTOPIZMU) vyjde budúci rok pod hlavičkou Matice Slovenskej. Obrovská vďaka za pozitívne odporúčania od profesora Dalimíra Hajka a docentov Michaela Hausera a Ladislava Hohoša. Keď sa ma niektorí ľudia pýtali, či to nie je príliš veľký cieľ, spomenul som si na slová obľúbeného českého historika, autora knihy o Gustávovi Husákovi, Michala Macháčka: „Len malí ľudia majú malé ciele.“ Knihu konzultujem s renomovanými odborníkmi. Tak napríklad časť o ruskom utopizme som konzultoval s členmi Inštitútu rusistiky, časť o antike s renomovaným odborníkom na antickú filozofiu a napríklad psychologickú dimenziu utopizmu s kolegyňou z Inštitútu psychológie. Historické fakty dostal za úlohu skontrolovať historik a kulturologicko-filozofickú dimenziu práce jeden z absolventov z Katedry kulturológie. Týmto chcem docieliť čo najobjektívnejšiu autenticitu pripravovaného diela.

Na konci novembra vyjde nové číslo kultúrno-spoločenskej revue DAV DVA, tento krát už ako ročenka, ktorá nadväzuje na tradíciu DAVu. Toto číslo bude skutočne unikátne tým, že v ňom budú príspevky renomovaných profesorov, docentov, doktorov z rôznorodých vedeckých oblastí.

Celý september a október som venoval dokončovaniu vedeckej práce Rousseau a filozofia dejín. Jeana-Jacquesa Rousseaua si vážim nielen ako filozofa, ktorý pochopil, že šťastie spočíva v jednoduchosti a skromnosti, ale predovšetkým ako autora, ktorý ako prvý v novovekej filozofii obsiahle definoval, čo to tá demokracia vlastne je.
92 stranovú prácu končím prehlásením, v ktorom deklarujem, že nikto nemá právo hovoriť o demokracii bez základných znalostí o Rousseaovej sociálnej a politickej filozofii. Žijeme v dobe, kedy sa každý politicky korektný politik oháňa slovom demokracia. Slovo demokracia je dnes zamieňané s politickou korektnosťou, centrizmom, servilnosťou elitám a záujmom najbohatších. Skutočná demokracia je založená na tom, že MOC POCHÁDZA OD ĽUDU, teda OBČANOV, čo máme napokon definované aj v Ústave SR. Aj vďaka Rousseaovi sa do Ústav národných štátov dostala veta, z ktorej vyplýva, že suverenita je vždy zviazaná so záujmami ľudu. Demokracia nie je pózerstvom a verklikovaním fráz. Skutočná demokracia je založená na službe záujmom suveréna. Toto by si mal uvedomiť každý politik, ktorý sa demokraciou oháňa.

Na konci roka budem pracovať na doslove k slovenskému vydaniu známej utópie Slnečný štát od dominikánskeho mnícha Tommasa Campanellu. Bude to vôbec prvé ucelené slovenské vydanie (fragmenty v slovenčine boli doteraz iba súčasťou Antológie z diel filozofov a výberu Vojtech Zamarovského a Leva Hanzela, Utopisti).

Ďalším zaujímavým projektom je plán interdisciplinárnej publikácie na tému Hypermoderná doba, internetová komunikácia a medziľudské vzťahy. Ak sa to podarí, túto knihu nebudem písať sám a máte sa skutočne na čo tešiť. Avšak nebudem predbiehať.

Medzičasom som napísal niekoľko básní, ktoré niekedy v budúcnosti plánujem konečne oficiálne vydať. Do budúcnosti sa chystám na písanie beletrie.

Na a napokon rozhovory. V novom DAVe ich bude niekoľko. Na čo som asi najviac hrdý sú rozhovory s vynikajúcimi autormi ako český filozof Michael Hauser, známy sociológ Jan Keller a slovenský lingvokulturológ Jozef Sipko. Okrem toho bude v DAVe nová anketa na tému Čo robiť. Do nej prispeli skutočne významné osobnosti, ktoré však nedostávajú v slovenských médiách takmer žiadny priestor. Nechajte sa prekvapiť. V každom prípade, chcem aby sa značka DAV stala skutočne relevantnou a uznávanou. Aj preto som do tohto posledného čísla vložil obrovské množstvo energie.

A aby toho nebolo málo, 25. novembra otvárame v Košiciach (Hlavná 68) novú komunitnú-družstevnú knižnicu. Táto knižnica bude dôkazom zhmotnenia ideálov participácie, komunitarizmu a kolektivizmu do praxe. Veľká vďaka v tomto patrí predovšetkým Davidovi Diczhazymu, ktorý tomuto projektu venoval more času. Na otvorenie knižnice prídu: politológ, filozof, historik, Roman Michelko; politológ a filozof Ľuboš Blaha, politológ Igor Melicher a napokon filozof Martin Muránsky. V tomto priestore tiež plánujem do budúcnosti organizovať premietanie filmov a rôzne kultúrno-osvetové prednášky.

A teraz z iného súdka. Nahral som tiež bubenícku poctu Johnovi Densmorovi a The Doors… aby ste nezabudli, že som kedysi bol aj aktívny bubeník. A hrával som takmer každý druhý týždeň po celom Slovensku až do momentu, kým proti mne agresívni slniečkári nespustili brutálnu antikampaň. Ale taký je život, a tak si môžete moje bubnovanie vypočuť aspoň takouto formou.

Verím, že vás svojimi aktivitami budem inšpirovať.

ŠŤASTIE POCHÁDZA ZO VZŤAHU K DRUHÝM

A teraz troška filozofie… keď už som sa na túto cestu dal, mal by som niečo aj napísať. Za posledné dva mesiace som ako znovuzrodený. Spoznal som množstvo zaujímavých bytostí, vďaka ktorým má môj život zmysel, pretože život človeka bez vzťahu k druhým je márny a nezmyselný. Najväčší blud programového až ideologického individualizmu, ktorý sa v našej spoločnosti šíri ako mor je predstava, že človek môže byť sám so sebou šťastný. Tento metafyzický gýč je zvrátený už vo svojej podstate. Čím by sme boli, keby nebolo druhých?

Záver filmu Into the wild, JEDINÉ REÁLNE ŠŤASTIE JE ZDIEĽANÉ

Intersubjektivita (vzťah k druhým) je tým, čo nás robí ľuďmi a tým, čo nás robí šťastnými. Všetky životné situácie, šťastie, i nešťastie závisí najmä od ľudí okolo nás. Iste, môžeme posilňovať svoju samostatnosť a byť silnými, ale to nás ešte nerobí šťastnými. Vždy keď počujem slová typu „never ľuďom“, „mysli len na seba“, „na nikoho sa nespoliehaj“, hovorím si, že toto je tá slepá ulička, do ktorej sa nechcem dostať. Mňa naozaj veľa ľudí v živote sklamalo, a nebolo ich naozaj málo, ale nikdy som ako humanista neprestal veriť v dobro človeka. Bol som donútený veľa krát utiahnuť sa do meditatívnej samoty, ale vždy som po tomto období ticha a rozjímania pochopil to isté. V každom z nás drieme samotár, a najväčšou silou je vymaniť sa z tejto samoty. Pretože iba druhí sú našim zrkadlom, ako to kedysi napísal Jean-Paul Sarte:

Druhý je nositelem tajemství, jež je tajemstvím o tom, co jsem. Nepřestávam stvrzovat druhého, a tedy popírat, že já jsem druhý: druhý se nemuže ve mně rozpustit, aniž by zmizelo mé bytí-pro-druhého, neboť druhý je základem mého bytí… abych mohl projektovat ztotoženení druhého se mnou, musím ustavične popírat, že jsem jiný. Naše objektívní podstata implikuje existenci druhého, a naopak svodoba druhého zakladá naši existenci.

Akákoľvek činnosť tvorená subjektom pre samotný subjekt je samoúčelná, zbytočná. Robinson Crusoe, Rudin, Onegin, ponaučenie je stále to isté. Iba zdieľané šťastie, je šťastím. To ostatné je len prchavá ilúzia…

Jediné šťastie, ktoré je autentické, je šťastie z toho, keď druhých robíme šťastnými. To by bol môj odkaz pre svet. Ak žijete pre druhých, ste šťastní. Ak žijete pre seba, nikdy šťastie nenájdete. Neberte to ako moralizovanie, neberte to ani tak, že sa mi toto heslo samému darí napĺňať, berte to ako pradávnu pravdu, návod na šťastný život.

Na tomto svete sme príliš krátko na to, aby sme pochopili zmysel našej existencie. A aj napriek tomu je medzi nami toľko ľudí, ktorých jedinou činnosťou je konanie zla a ubližovanie druhým.  Ale spomenul som si, na slová jednej blízkej bytosti, ktorá mi povedala: „Ľudia to robia preto, lebo tým dokazujú svoju slabosť.“  Len nešťastný človek potrebuje ubližovať druhým, šťastný človek koná pre druhých dobro a tým rozširuje svoje šťastie, ako to kedysi napísal veľký Thomas More. Preto by sme mali voči zlým ľuďom pociťovať skôr ľútosť, než nenávisť. A tak robme svet lepším, aby sa za nás budúce generácie nemuseli hanbiť…

 

S OPTIMIZMOM DO BUDÚCNOSTI!

Ešte na meniny som nahral takéto ďakovné bubenícke sólo.

A tak Vám ďakujem, že ste! Dúfam, že vás svojimi blogmi, kultúrnymi typmi, knihami, hudbou a všetkým čo sem dávam inšpirujem a tým pádom to všetko má svoj zmysel.

Najviac si však cením vás, ktorí ma beriete takého aký som, pretože slovami Miloša Kopeckého:
„Není možné pro mne být jiný… Až budu jiný, budu už mrtvý.“

Tých vzostupov a pádov už bolo v mojom živote dosť. Nebránim sa to priznať.

Oslavujem život, pretože som si naordinoval programový optimizmus ako životný cieľ. Nedávno zomrel jeden z mojich vzorov, Karel Gott. Gottov príbeh je príkladom naplneného a úspešného života. Keď Gott zomrel pociťoval som to ako stratu blízkeho človeka. Gottova rozlúčka piesňou, ktorú naspieval s dcérkou, je nádhernou bodkou za kariérou tohto velikána.

Vždy víš, srdce nehasnou. …
Na všechny z tvých cest,
má jediná z hvězd, svítím ti dál.
Někdy se ví, co bůh chystá.

Iba s úsmevom vyhráme veľké životné boje!
A hlavne nech to má STYL!

Váš LP

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 247
Celková čítanosť: 809048x
Priemerná čítanosť článkov: 3275x

Kategórie