Založ si blog

Talent rockovej hudby, bez ktorého by The Doors nemali svoj unikátny zvuk – Raymond Daniel Manzarek

12. februára sa narodil jeden z najväčších talentov rockovej hudby 20. storočia – RAYMOND DANIEL MANZAREK (* 12. február 1939, Chicago, Illinois, USA – † 20. máj 2013, Rosenheim, Nemecko), americký hudobník poľského pôvodu (Manczarek) a skladateľ, bez ktorého by skupina The Doors nemala svoj neopakovateľný, unikátny zvuk a štýl. Intelektuál v okuliaroch a v obleku za klávesovými nástrojmi bol dokonalým kontrastom voči energickému šamanovi Jimovi Morrisonovi. No a samozrejme talentami boli aj bubeník John Densmore, ktorý do skladby Break On Through vymyslel legendárny bossanovabeat a Robby Krieger s jeho slajdovou gitarou.

Nemá zmysel tajiť, že The Doors je snáď moja najobľúbenejšia hudobná skupina. Manzarek však nebol iba hudobník. Pokúšal sa tiež o kariéru filmového režiséra a v neposlednom rade to bola filozoficky založená osobnosť, čo sa odzrkadlilo aj na hĺbke tvorby tejto skupiny. Ak americká kultúra vyprodukovala niečo mimoriadne hodnotné a autentické, tak sú to práve neopakovateľné albumy skupiny The Doors. Bol to Bach vložený do rockovej hudby a vyplnený poéziou.

Manzarek sa narodil do robotníckej, katolíckej rodiny a už jeho rodičia ho učili hrať na klavír. Manzarek študoval na katolíckej strednej škole St. Rita of Cascia High School. V roku 1960 získal titul z ekonómie na De Paul University. Neskôr sa dostal sa do armády, z ktorej sa mu však podarilo vďaka psychologickému posudku o rok vrátiť. Začal študovať filmovú školu UCLA, kde sa zoznámil s Jimom Morrisonom, ktorý taktiež študoval film. Toto zoznámenie atmosfericky zobrazuje aj film Olivera Stonea (The Doors, 1991), kde Manzareka hral vynikajúci herec Kyle Maclachlan po boku Vala Kilmera (Morrison). Nezabudnuteľná je scéna, kde Morrison spieva Manzarekovi skladbu Moonlight Drive či proces vzniku hitu Light My Fire. Mimochodom, v tejto skladbe sa výrazne inšpiroval skladbou My Favourite Things od Johna Coltranea (ešte som sa zatiaľ nestretol s tým, že by niekto vedel o tom, že súčasná hviezdička Adriana Grande v skladbe 7 Rings skopírovala tento motív).

Morrisona s Manzarekom spájal aj záujem o filozofiu, takže to rozhodne neboli plytkí ľudia ako dnešné hviezdy a hviezdičky americkej popkultúry. The Doors boli v podstate diametrálnym opakom toho, čo hlavno-prúdová kultúra súčasných Spojených štátov Amerických predstavuje. Už samotný názov „Dvere vnímania“ vychádzajúci z Huxleyho tvorby vyčleňuje „doorsákov“ spomedzi ostatných rockových skupín. Hĺbavosť Ray Manzareka tiež dokazuje jeho záujem o východnú filozofiu; Morrison bol zase fascinovaný pôvodnou (americkou) indiánskou kultúrou, čo sa prejavilo aj v jeho textoch (najmä na posmrtne vydanom albume An American Prayer). Fascinácia básnikom Wiliamom Blakeom sa napríklad prejavila v texte End Of The Night (Some are Born to Endless Night).

To čo „Doors urobilo Doorsom“ boli dva hudobné nástroje. Jednak multikláves Vox Continental a jednak Fender Rhodes piano bass, ktorý Manzarek využíval na basovú linku. Manzarek vychádzal z jazzu, bluesu a klasickej hudby. Mal rád Raya Charlesa, Johna Coltranea, ale aj bluesových, a inšpiroval sa tiež klasikov. V neposlednom rade ho inšpiroval aj soul a funk. Inšpiráciu J. S. Bachom azda najviac počuť v skladbe Take It As It Comes (nahrali ju dokonca aj Ramones).

Raymond Daniel Manzarek pokračoval vo svojej tvorbe aj po smrti Jima Morrisona. The Doors nahrali v novom zložení dva zaujímavé, ale žiaľ už neúspešné albumy. Manzarekovský filozofický vplyv vidieť aj na samotných obaloch. Album Full Circle poeticky zobrazuje cyklus narodenia, života a smrti. Po rozpade The Doors nahral Manzarek sólové albumy The Golden Scarab a The Whole Thing Started With Rock & Roll. Vystupoval tiež s kapelou Nite City a vytvoril novodobú verziu Orffovej Carminy Burana.

The Doors sa opäť stretli v 70. rokoch aby vzdali hold Jimovi Morrisonovi a nahrali hudbu do jeho poézie An American Prayer.

Manzarek sa tiež pokúsil o produkciu filmov a podieľal sa tiež na vzniku klipov. Trio si spolu opäť zahrá v rámci programu VH1 STORYTELLERS (rok 2000) v prítomnosti hosťovania rockových hviezd ako napr. Scott Weiland, Ian Astbury, Scott Stapp Perry Farrell a ďalší.

V roku 2006 vzniká reunion The Doors pod názvom najskor The Doors Of The 21st Century, D21C neskôr Riders On The Storm (žiaľ bez Densmora).

Manzarek bol ženatý s krásnou aziatkou Dorothy Aiko Fujikawa, ktorú spoznal už na škole. Svedkami na svadbe im boli Morrison s jeho družkou Pamelou Courson. Šťastné manželstvo pretrvalo až do Rayovej smrti (46 rokov). Majú spolu syna Pabla, ktorý je taktiež muzikant.

Raymond zomrel v roku 2013 ako 74 ročný na krutú rakovinu žlčovodu. Liečil sa v bavorskom meste Rosenheim. Manzarek zomrel, ale jeho hudba je nesmrteľná. V roku 2013 som mu vzdal (spolu s J. Fujakom) hold na svojom albume The Rondel experimentálnu kompozíciou Day After Ray (J. Fujak tu hrá na pozadí motív skladby People Are Strange). Včera by mal 84 rokov.

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

​Vivat Pellegrini! Povolebná esej a gratulácia novému prezidentovi Slovenskej republiky

07.04.2024

„Urobím všetko preto… a nech si o tom hovorí kto chce, čo chce… aby Slovensko stálo na strane mieru… a nie na strane vojny. Budem prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky. Slovenská republika a jej záujmy budú u mňa na prvom mieste.“ – Peter Pellegrini Išlo o mimoriadne dôležité voľby, ktoré boli zároveň prieskumom o súčasnom politickom [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 246
Celková čítanosť: 805857x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Kategórie