Založ si blog

Rozsudok nad Dr. Cyrilom Daxnerom

Začnem trošku osobne. Bolo to približne pred dvomi týždňami, keď som dostal náhle zadanie stihnúť zalomiť a vytlačiť prvú knihu o Cyrilovi Daxnerovi. Texty síce boli pripravené, ale v extrémnych tropických horúčavách sa veru knihy zalamujú ťažko. Bolo to mimoriadne psychicky náročné, najmä v kontexte zapracovania rôznych implementácií. Napokon sa to podarilo… prvá kniha o Cyrilovi Daxnerovi, potomkovi štúrovca Štefana Marka Daxnera či Karola Kuzmányho vyšla presne deň pred podujatím, ktoré sa konalo na jeho počesť v malebnom východoslovenskom meste Vranov nad Topľou, z ktorého pochádza aj spoluautor knihy a súčasne predseda Matice Dr. Marián Gešper, ktorý k tejto príležitosti napísal divadelnú hru, ktorú zahrali členovia MLADEJ MATICE, ale aj zamestnanci Matice.

Mimochodom, sám som si zahral mikrorolu, nakoľko jeden herec pri repríze odpadol (ako povedal kamoš, „nosiča pití“ známeho ako pán Kyslik čiže falešného pingla z filmu Vrchní, prchní). No, ale dosť bolo srandy. Ukážku z perfektného hereckého umenia kolegov Schvantnera a Hrbatého si môžete pozrieť nižšie. Musím povedať, že Dr. Peter Gustáv Hrbatý bol kedysi aj mojim doktorandským kolegom v rámci Inštitútu filozofie PU v Prešove, no aktuálne sa už filozofii nevenuje, čo je škoda. Márne sa ho snažím presvedčiť, aby sa stal členom môjho odboru. Herectvo mu však ide vynikajúco, veď presvedčte sa sami… To isté kolega Schvantner, ktorý si dodnes zahral XY slovenských historických postáv či už v matičných divadlách alebo filmových dokumentoch. Veru, závidím mu jeho schopnosť pamätať si texty. To mne nikdy nešlo. 

***

19. – 21. júl 2024 – Matica slovenská, ECAV s cirkevným spevokolom vedeným Z. Kentošovou, Gymnázium Cyrila Daxnera (Dr. Zuzana Dragulová), Spolok Cyrila Daxnera (Miroslav Leško), SZPB (Michal Peter), Múzejné oddelenie Vojenské histórie Svidnik (Ivan Cuper), mesto Vranov nad Topľou (Ján Ragan), divadelní ochotníci Mladej Matice, predstavitelia samosprávy a mnohé ďalšie organizácie a osobnosti z verejného, kultúrneho, politického a cirkevného života si pripomenuli celým spektrom podujatí právnika, kultúrneho činovníka, dozorcu evanjelického zboru, účastníka Malej vojny, organizátora protifašistického odboja, potomka slávnych osobností daxnerovského rodu ako Štefan Marko Daxner či Karol Kuzmány a politického väzňa Dr. CYRILA DAXNERA.

Slávnostné podujatie venované 120-ročnici Cyrila Daxnera bolo zároveň rekapituláciou doterajších aktivít k pamiatke tejto osobnosti, ktoré už vyše desaťročie organizuje predseda Matice slovenskej Marián Gešper, ktorý je zároveň autorom vôbec prvej knihy o Cyrilovi Daxnerovi s názvom Cyril Daxner – Popredný muž histórie (vydala Matica slovenská v kooperácii s Hornozemplínskou knižnicou, Prešovským samosprávnym krajom a tlačiarňami Neografia, ktoré túto knihu vytlačili na výrobné náklady; zalomil a graficky upravil autor tohto článku). Súčasťou zborníka sú nielen vedecké a populárno-náučné články o Cyrilovi Daxnerovi, ale aj sumarizácia podujatí, ktoré k tejto osobnosti za desaťročie Matica podnikla. A nebolo ich veru málo. Vlastne Cyril Daxner je prvou osobnosťou, ktorej sa súčasný predseda MS začal systematicky venovať.

Podujatia sa zúčastnili aj: riaditeľka organizačného výboru odboru Slovenskej advokátskej komory Mgr. Katarína Marečková, farári Kristína Vargovčáková, Helena Madurová, Slavomír Gallo, generálny duchovný OS SR Dr. Viktor Sabo, ďalej Emília Antolíková za Prešovský samosprávny kraj, vedecký pracovník Matice Radoslav Žgrada, riaditeľ DMS Prešov Dr. Erik Germuška a mnohí ďalší.

Výraznou súčasťou spektra podujatí bola divadelná dramatizácia na reálne motívy zo života Cyrila Daxnera s názvom Rozsudok nad Dr. Cyrilom Daxnerom, ktorej autorom je predseda Matice Gešper, ktorý tvorí popri svojej hlavnej činnosti aj divadelné hry na motívy osobností slovenských dejín, vojenskej histórie či udalostí spojených so Slovenským národným povstaním. Podujatie súčasne dotvára atmosféru 80-ročnice Slovenského národného povstania, čo treba zdôrazniť, nakoľko je Matica dlhodobo pod útokmi samozvaných tzv. „antifa“ (avšak praktikami skôr „fa“) kritikov.

Cyril Daxner sa totiž priamo zapojil do protifašistického odboja a spolupracoval s takými osobnosťami ako Baľuta či Kukorelli, ktorí sú spojení s partizánskou skupinou Čapajev, ktorú si Matica pripomína každoročne divadelnou dramatizáciou zo života Kukorelliho s názvom Vrátim sa živý. V oboch divadelných hrách herecky dominujú divadelníci Matice Peter Schvantner (buď ako Kukorelli alebo ako Daxner) a Peter Gustáv Hrbatý (buď ako hlavný záporák Gehlen alebo ako vyštrovateľ, resp. osud Cyrila Daxnera). Súčasne sú divadelné hry dotvárané rekonštrukciami vojenských scén, ktoré v prípade hry o Daxnerovi stvárnili študenti gymnázia.

Divadelná hra bola inscenovaná dva krát… prvý krát v piatok (v obradnej sieni), druhý krát v nedeľu v rámci slávnostných Služieb Božích (evanjelickom chráme). Divadelná dramatizácia sa skladala z troch častí, pričom stredná – akčná časť je venovaná tzv. Malej vojne, ktorá je inscenovaná ako spomienka pri vypočúvaní Daxnera, ktorý bilancuje pred vyšetrovateľom svoj život. V závere hry sa divák dozvedá, že vyšetrovateľ je vlastne zosobnený Daxnerov OSUD.

Peter Schvantner a Peter Gustáv Hrbatý sa opäť stretnú v divadelnej dramatizácii koncom augusta, kedy si zahrajú Kukorelliho a Gehlena. Obaja ochotnícki herci sú tiež literárne činní (Schvantner začiatkom roka vydal zborník o Danielovi Minichovi, pripravuje pracovný zošit o generácii Všeslávie a dielo o povojnových dejinách Matice; Hrbatý je spolu s Jendrichovským autorom diela Apokalyptická dráma alebo scenáre divadelných počinov, okrem toho zhudobnil aj básne Janka Kráľa).

Daxner bol z legendárneho rodu Daxnerovcov… boli to Daxnerovci, Janoškovci a Jesenskí, ktorí dali Slovensku veľmi veľa. Boli medzi nimi spisovatelia, právnici, teoretici, hrdinovia prvého odboja, československých légií, malej vojny, SNP… práve oni patrili k tým, ktorí nikdy nezradili, neohli chrbát… spájalo ich národovectvo, kresťanstvo… Cyril bol jeden z posledných aktívnych Daxnerovcov… iba jeden jediný sa usadil na východnom Slovensku. Neuhol zo svojej národnej a rodovej cesty… Organizuje protifašistický odboj a snažil sa dať dokopy a snažil sa spojiť nezmieriteľné sily ľavičiarov a pravicový odboj a podarilo sa mu to… Následne je zatknutý, povstanie organizoval no sám do neho nevstúpil… zomiera 7. júna na deň Memoranda národa slovenského, ktoré organizoval jeho starý otec Štefan Marko Daxner… “ uviedol vo svojom príhovore Gešper.

Podujatia sa zúčastnili aj samotní potomkovia a príbuzní starobylého evanjelického daxnerovského rodu (rodina Potančokovcov a Gordana Daxnerová). Daxnerovci vyjadrili úprimnú vďačnosť za zorganizovanie podujatia, ako aj vydanie prvej knihy o Daxnerovi.

Na záver možno dodať, že keď sa už toľko hovorí o spájaní, tak práve osobnosti ako Cyril Daxner sú príkladom pozitívneho príkladu z dejín. Aj keď zalomenie knihy bolo skutočne nad moje sily, obzvlášť v týchto horúčavách, nakoniec som veľmi rád, že kniha vyšla a vyzerá veľmi dobre. Po Clementisovi, Mináčovi, štúrovcoch je tak na svete ďalšia kniha o zaujímavej osobnosti, ktorá vyšla pod hlavičkou najstaršej slovenskej kultúrnej inštitúcie. 

 

Matica slovenská a Slovenské národné povstanie

31.08.2024

Matica slovenská sa hrdo hlási k odkazu Slovenského národného povstania, zaznelo už niekoľkokrát pri príležitosti 80. výročia tejto historickej udalosti, ktorá bol začiatkom slovenského ozbrojeného boja proti imperiálnemu pangermanizmu, ktorého konečným cieľom bolo, okrem iného, aj vyhladenie, v „lepšom“ prípade presídlenie či germanizovanie slovanských národov pod [...]

Dr. Ladislav Skrak zorganizoval vzácnu výstavu Matice slovenskej a SZPB k 80. výročiu SNP vo Dvorane Ministerstva kultúry SR 

27.08.2024

KLUB VÝTVARNÝCH UMELCOV A TEORETIKOV v spolupráci s Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky, SLOVENSKÝ ZVÄZ PROTIFAŠISTICKÝCH BOJOVNÍKOV, MATICA SLOVENSKÁ, SPOLOČNOSŤ LADISLAVA NOVOMESKÉHO a KLUB NOVÉHO SLOVA zorganizovalo rozsiahlu výstavu venovanú k 80. výročiu Slovenského národného povstania HODNOTY A ODKAZ. Slávnostná vernisáž sa konala 20. augusta 2024 symbolicky [...]

Odišiel jeden z posledných velikánov svetového filmu Alain Delon

18.08.2024

There is no g r e a t e r solitude than that of the samurai unless it is that of the tiger in the jungle … P e r h a p s … Odišiel posledný najväčší frajer svetového filmu ALAIN DELON. Umelec, ktorý spolupracoval s menami režisérov ako Visconti, Godard, Melville, Antonioni alebo Malle sa stal kultovým symbolom 60. a 70. rokov. Neviem, čo povedať… ako [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 275
Celková čítanosť: 886726x
Priemerná čítanosť článkov: 3224x

Kategórie