Založ si blog

Hudba z utópie alebo ako si čínsky orchester konzervatoristov z provincie Zhejiang uctil Slovensko [video]

„Ľudia z provincie Shandong hovoria, že keď sa v cudzine stretnú dvaja krajania, hneď sa im prirodzene vtisnú slzy do očí! To hovorí o tom, že puto k rodnej vlasti zažívajú všetci rovnako aj napriek iným rozdielom, hovorí to o úprimnosti, srdečnosti a ústretovosti ľudí.“
(bulletin The Chinese Orchestra of Zhejiang Conservatory of Music, Embracing the Chinese New Year 2024)

BRATISLAVA, 4. február 2024 — Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu sa rozoznelo prastarou čínskou hudbou, ktorú zahral slovensko-ázijskému publiku Čínsky hudobný komorný orchester Hudobného konzervatória provincie Zhejiang alebo Če-ťiang (浙江) (The Chinese Orchestra of Zhejiang Conservatory of Music) pri príležitosti čínskeho nového roka.  

Če-ťiang je provincia Čínskej ľudovej republiky, ktorá sa nachádza na juhovýchodnom pobreží na juh od delty rieky Jang-c’. V tejto provincii vzniklo profesionálne hudobné zoskupenie čínskej tradičnej a ľudovej hudby, ktorého členmi sú najlepší mladí hudobní interpreti hrajúci na tradičných čínskych nástrojoch ako napr. erhu (二胡) či bambusová flauta. Orchester plnohodnotne konfiguruje sláčikové, dychové či bicie nástroje (resp. tradičné perkusie).

Škola je verejne financovaná a založená ľudovou vládou provincie Zhejiang, ktorú schválili Ministerstvo školstva Číny. Škola uzavrela dohody o partnerstve s Mozartovou Univerzitou v Salzburgu či Royal Academy of Music a Royal Nothern College Of Music Spojeného kráľovstva. Orchester vystupoval na Summite G20, ale aj v Českej republike, Rakúsku či v Pekingu. So školou sú spojené osobnosti ako profesori Wu Qiang (dirigent čínskej hudby), Ru Rusong (slávny virtuóz), Xu Yi (virtuóz erhu) a ďalší.

Orchester si pripravil 12 oficiálnych skladieb a dva bonusy. Koncert uviedli kompozíciou Tanec pri zbere čaju, pokračovali skladbou z oblasti Jaingnan (Scenéria Wuxi) (Jiangsu), nasledovali: Pieseň juhozápadu (Krásne žiariace výchadzajúce slnko) (Sichuan), Atmosféra a poézia Hunanu a rieka Liuyang (Hunan), Zazelenaná vŕba (Yangzhou), Poetická a rytmická hudba Zhejiangu – tri, päť, sedem (Zhejiang), Skladba radosti a smiechu (Shandong), Atmosféra novoročných zvykov na severovýchode Číny (Zdobenie lampášov), Konské preteky, Krok za krokom vyššie (od hudobného majstra Lu Wenchenga z Kantonu) a Rozkvitnuté kvety za splnu mesiaca (skladba od Huang Yijuna v orchestrálnom prevedení Peng Xiuwena).

Pri počúvaní tejto mysticky záhadnej hudby človek nadobúda pocit, že progresívny rock, teda vynález západnej kultúry v 1970s, bol už pred tisíckami rokov prekonaný čínskou tradičnou kultúrou (napr. komplikované rytmické kompozičné postupy, kombinácie nástrojov, pozoruhodná nepravidelná rytmika, vysoko inštrumentálne zdatné pasáže atď.). Pre kulturológa bolo skutočne zážitkom skúmať melodické kompozičné postupy hudby, ktorá pochádza z pradávnej antickej Číny a je nám (Slovákom, Slovanom, Európanom) úplne neznáma. Pre čitateľa môjho blogu som pripravil dve videá, aby tak mohol taktiež nasiaknuť unikátnou atmosférou tohto farebne pestrého koncertu.

Srdečne ďakujem Inštitútu ASA za pozvanie na toto podujatie. Bonus a pointa článku sa skrýva pod videom.

Na záver spomínané prekvapenie… Orchester Zhejiang si Slovákov uctil naštudovaním Na Kráľovej holi. Poslucháč si tak mohol vypočuť unikátne staro-čínske spracovanie jednej z najznámejších slovenských tradičných piesní, za čo orchester získal odmenu v podobe dlhotrvajúceho standing-ovation.

Keďže jediná istota, ktorá nám ostáva, je smrť, radšej žime! Rozhovor s nositeľom svetovej Ceny za humanizmus a popredným slovenským kulturológom prof. Dalimírom Hajkom

26.04.2024

Profesor PhDr. Dalimír Hajko, DrSc., významný slovenský filozof, spisovateľ, literárny kritik, kulturológ, esejista, spisovateľ, pravidelne publikuje v Slovenských pohľadoch, Literárnom týždenníku, Filozofii a v mnohých ďalších periodikách, je autorom esejí, stoviek literárnych recenzií, vedeckých článkov a monografií. Získal Cenu Egona Erwina Kischa, Cenu Slovenských [...]

Matica slovenská a mládež z celého Slovenska opäť na Devíne, študentov neodradil ani dážď

25.04.2024

„Ak pomyselnému slovenskému domu dali bernolákovci kamenné základy, generácia Všeslávie stĺpy a idey, tak štúrovci dokončili celú stavbu, zastrešili ju a vytvorili moderné Slovensko, v ktorom žijeme dodnes. Čerpáme a žijeme zo štúrovských snov a plánov… Predstavte si, čo všetko museli štúrovci zorganizovať, zmenežovať… a toto dokázali v dobe bez [...]

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 248
Celková čítanosť: 811164x
Priemerná čítanosť článkov: 3271x

Kategórie