Založ si blog

Hudba z utópie alebo ako si čínsky orchester konzervatoristov z provincie Zhejiang uctil Slovensko [video]

„Ľudia z provincie Shandong hovoria, že keď sa v cudzine stretnú dvaja krajania, hneď sa im prirodzene vtisnú slzy do očí! To hovorí o tom, že puto k rodnej vlasti zažívajú všetci rovnako aj napriek iným rozdielom, hovorí to o úprimnosti, srdečnosti a ústretovosti ľudí.“
(bulletin The Chinese Orchestra of Zhejiang Conservatory of Music, Embracing the Chinese New Year 2024)

BRATISLAVA, 4. február 2024 — Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu sa rozoznelo prastarou čínskou hudbou, ktorú zahral slovensko-ázijskému publiku Čínsky hudobný komorný orchester Hudobného konzervatória provincie Zhejiang alebo Če-ťiang (浙江) (The Chinese Orchestra of Zhejiang Conservatory of Music) pri príležitosti čínskeho nového roka.  

Če-ťiang je provincia Čínskej ľudovej republiky, ktorá sa nachádza na juhovýchodnom pobreží na juh od delty rieky Jang-c’. V tejto provincii vzniklo profesionálne hudobné zoskupenie čínskej tradičnej a ľudovej hudby, ktorého členmi sú najlepší mladí hudobní interpreti hrajúci na tradičných čínskych nástrojoch ako napr. erhu (二胡) či bambusová flauta. Orchester plnohodnotne konfiguruje sláčikové, dychové či bicie nástroje (resp. tradičné perkusie).

Škola je verejne financovaná a založená ľudovou vládou provincie Zhejiang, ktorú schválili Ministerstvo školstva Číny. Škola uzavrela dohody o partnerstve s Mozartovou Univerzitou v Salzburgu či Royal Academy of Music a Royal Nothern College Of Music Spojeného kráľovstva. Orchester vystupoval na Summite G20, ale aj v Českej republike, Rakúsku či v Pekingu. So školou sú spojené osobnosti ako profesori Wu Qiang (dirigent čínskej hudby), Ru Rusong (slávny virtuóz), Xu Yi (virtuóz erhu) a ďalší.

Orchester si pripravil 12 oficiálnych skladieb a dva bonusy. Koncert uviedli kompozíciou Tanec pri zbere čaju, pokračovali skladbou z oblasti Jaingnan (Scenéria Wuxi) (Jiangsu), nasledovali: Pieseň juhozápadu (Krásne žiariace výchadzajúce slnko) (Sichuan), Atmosféra a poézia Hunanu a rieka Liuyang (Hunan), Zazelenaná vŕba (Yangzhou), Poetická a rytmická hudba Zhejiangu – tri, päť, sedem (Zhejiang), Skladba radosti a smiechu (Shandong), Atmosféra novoročných zvykov na severovýchode Číny (Zdobenie lampášov), Konské preteky, Krok za krokom vyššie (od hudobného majstra Lu Wenchenga z Kantonu) a Rozkvitnuté kvety za splnu mesiaca (skladba od Huang Yijuna v orchestrálnom prevedení Peng Xiuwena).

Pri počúvaní tejto mysticky záhadnej hudby človek nadobúda pocit, že progresívny rock, teda vynález západnej kultúry v 1970s, bol už pred tisíckami rokov prekonaný čínskou tradičnou kultúrou (napr. komplikované rytmické kompozičné postupy, kombinácie nástrojov, pozoruhodná nepravidelná rytmika, vysoko inštrumentálne zdatné pasáže atď.). Pre kulturológa bolo skutočne zážitkom skúmať melodické kompozičné postupy hudby, ktorá pochádza z pradávnej antickej Číny a je nám (Slovákom, Slovanom, Európanom) úplne neznáma. Pre čitateľa môjho blogu som pripravil dve videá, aby tak mohol taktiež nasiaknuť unikátnou atmosférou tohto farebne pestrého koncertu.

Srdečne ďakujem Inštitútu ASA za pozvanie na toto podujatie. Bonus a pointa článku sa skrýva pod videom.

Na záver spomínané prekvapenie… Orchester Zhejiang si Slovákov uctil naštudovaním Na Kráľovej holi. Poslucháč si tak mohol vypočuť unikátne staro-čínske spracovanie jednej z najznámejších slovenských tradičných piesní, za čo orchester získal odmenu v podobe dlhotrvajúceho standing-ovation.

Vyšla prvá kniha o pozoruhodnom Cyrilovi Daxnerovi, premiéru mala aj divadelná hra Rozsudok nad Dr. Cyrilom Daxnerom

24.07.2024

Začnem trošku osobne. Bolo to približne pred dvomi týždňami, keď som dostal náhle zadanie stihnúť zalomiť a vytlačiť prvú knihu o Cyrilovi Daxnerovi. Texty síce boli pripravené, ale v extrémnych tropických horúčavách sa veru knihy zalamujú ťažko. Bolo to mimoriadne psychicky náročné, najmä v kontexte zapracovania rôznych implementácií. Napokon sa to podarilo… [...]

Odišiel slovenský spisovateľ a diplomat Anton Hykisch, svoje posledné verejné vystúpenie mal na pôde Matice slovenskej

17.07.2024

Vo veku 92 rokov odišiel slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik, autor literatúry pre deti a mládež, nositeľ Pribinovho kríža, bývalý veľvyslanec v Kanade, poslanec NRSR, riaditeľ vydavateľstva Mladé letá, literárny redaktor Československého rozhlasu, autor historických románov Bezhlavý čas a Milujte kráľovnú ANTON HYKISCH. Som však rád, že som ho ešte stihol [...]

Národná neomoderna ako koncepcia pre slovenskú kultúru 21. storočia

12.07.2024

Nasledujúci program podporilo aj PREDSTAVENSTVO MATICE SLOVENSKEJ, niekoľko spisovateľov z radov SPOLKU SLOVENSKÝCH SPISOVATEĽOV a niekoľko ďalších umelcov, vedcov a verejných osobností. Ak sa chcete stať signatárom, pošlite mail so slovom súhlasím na lucasperny at gmail.com . Zoznam signatárov bude zverejnený dodatočne. NÁRODNÁ NEOMODERNA KONCEPCIA SLOVENSKEJ KULTÚRY 21. [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 271
Celková čítanosť: 868094x
Priemerná čítanosť článkov: 3203x

Kategórie