Založ si blog

120 rokov od narodenia Daniela Okáliho, videoblog zo spomienkového podujatia

Videozáznam podujatia Inštitútu ASA, Matice slovenskej a Klubu Nového slova zo spomienkového podujatia, venovaného literárnemu kritikovi, spisovateľovi, politikovi a podpredsedovi  Matice slovenskej Danielovi Okálimu, ktoré sa uskutočnilo 7. marca 2023. Podujatie sa uskutočnilo za účasti Ivana Okáliho a Jany Schillerovej-Horváthovej.

O D. Okálim hovoril prof. kulturológie Jozef Leikert z Pedagogickej fakulty UK v Bratislave, PhDr. Lukáš Perný zo Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej a podujatie moderoval prof. Martin Muránsky z Inštitútu ASA, píše Inštitút ASA. Nižšie report od Petra Schvantnera zo stránky Matica.sk

Článok o Danielovi Okálim vyšiel v Novom Slove, takže som pre podujatie pripravil iba kratučkú fotografickú prezentáciu so základnými informáciami.

Matica slovenská si každoročne pripomína celý rad významných osobností kultúrneho, politického, národného a spoločenského života, ktoré sa nejakým spôsobom pričinili o pozitívny rozvoj našej spoločnosti. Jedným z nich bol aj právnik, advokát, publicista, spisovateľ, politik, odbojár, verejný činiteľ, kultúrny pracovník a v neposlednom rade v rokoch 1968 – 1973 1. podpredseda MS a od roku 1975 člen Výboru MS Daniel Okáli.

V pondelok 13. marca Matica slovenská, Inštitút ASA a Klub Nového slova spoločne zorganizovali spomienkové podujatie pri príležitosti 120. výročia narodenia Daniela Okáliho. Počas neho si prítomní vypočuli odborné referáty od vedeckého pracovníka Slovenského literárneho ústavu Dr. Lukáša Perného, ktorý v širších súvislostiach ozrejmil život a dielo Daniela Okáliho. Ďalší referát predniesol významný  spisovateľ, kulturológ a člen Vedeckej rady MS prof. Jozef Leikert, ktorý podrobne osvetlil Okáliho literárne dielo aj v kontexte jeho prínosu pre časopis DAV, ktorý ma budúci rok storočnicu. Podujatie moderoval prof. Martin Muranský.

Osobné spomienky na Daniela Okáliho podal priamo jeho syn Ivan Okáli, ktorý je zároveň aj známy slovenský ekonóm. Prítomná bola aj rodinná známa Jana Schillerová-Horváthová, dcéra spisovateľa Ivana Horvátha.

Daniel Okáli bol významný politický a kultúrny dejateľ 20. storočia. Narodil sa 9. marca 1903 v Liptovskom Mikuláši. Detstvo mal zložité, keďže mu krátko po jeho narodení umreli obaja rodičia a musel vyrastať v sirotinci. Vyrastal v sirotinci v Modre, kde ako kňaz pôsobil Samuel Zoch a zhodou okolností v ňom vyrastal aj Ján Smrek. Absolvoval právnické štúdia, neskôr sa stal advokátom a usadil sa v Skalici. Patril k zakladateľom skupiny DAV.  Bol blízkym spolupracovníkom Laca Novomeského, Vladimíra Clementisa a Gustáva Husáka. Počas II. svetovej vojny bol režimom väznený a neskôr sa zúčastnil druhého československého odboja. Po vojne sa usadil s rodinou v Bratislave kde zastával rôzne stranícke a štátnické funkcie. Ako člen Československej presídľovacej komisie sa pričinil o akciu v rámci výmeny slovenského a maďarského obyvateľstva známu ako „Mať volá“ (pamätná tabuľa na túto akciu na nachádza na budove Matice slovenskej v Bratislave). Taktiež vďaka nemu máme na juhu, resp. juhozápade Slovenska mestá a obce pomenované po národných dejateľoch ako napr. Štúrovo, Hurbanovo, Tešedíkovo, Sládkovičovo, Nálepkovo a pod. Žiaľ, aj počas tohto režimu bol väznený, keďže v 50.-tych rokoch bol obvinený z buržoázneho nacionalizmu. Odsedel si 9 rokov a v roku 1960 bol prepustený, neskôr bol režimom rehabilitovaný. V neposlednom rade v rokoch 1968 – 1973 zastával funkciu 1. podpredsedu Matice slovenskej, pričom podľa slov jeho syna, Daniel Okáliho na toto matičné obdobie spomínal len v dobrom a bral to ako svoju srdcovú záležitosť. Zaujímal sa najmä o osudy ľudí, ktorí boli z Maďarska presťahovaní na Slovensko. Okrem toho bol aj plodný spisovateľ pričom tvoril poéziu (tak sociálne angažovanú, ako aj ľúbostnú), ako aj literárnu a kultúrnu kritiku v modernistickom duchu, ktorá vyšla tak časopisecky ako aj v ucelenom diele.

Matica slovenská aj takýmto spôsobom sa snaží priblížiť rôzne významne osobnosti našich dejín. V tomto roku nás čaká viacero takýchto podobných podujatí a preto veríme, že budú podobne úspešné ako bola spomienka na 120. výročie narodenia Daniela Okáliho.

Text a foto: Peter Schvantner

 

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

​Vivat Pellegrini! Povolebná esej a gratulácia novému prezidentovi Slovenskej republiky

07.04.2024

„Urobím všetko preto… a nech si o tom hovorí kto chce, čo chce… aby Slovensko stálo na strane mieru… a nie na strane vojny. Budem prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky. Slovenská republika a jej záujmy budú u mňa na prvom mieste.“ – Peter Pellegrini Išlo o mimoriadne dôležité voľby, ktoré boli zároveň prieskumom o súčasnom politickom [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 10:22

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 246
Celková čítanosť: 804969x
Priemerná čítanosť článkov: 3272x

Kategórie