Založ si blog

Filozoficko-psychologický výskum o vplyve virtuálnej (ne)komunikácie na medziľudské vzťahy. Zapojte sa do dotazníka

Medzi filozofiou a psychológiou existuje nerozlučné puto. Tak ako psychológia, tak i filozofi sú lekármi doby, v ktorej žijú. Súčasná, teda hypermoderná doba, ako ju nazval a výstižne definoval súčasný francúzsky filozof Gilles Lipovetsky, ponúka vďaka bleskovému a nezastaviteľnému rozvoju digitálnych technológií celú radu civilizačných chorôb, ktoré dostávajú milióny ľudí do slepej uličky bezvýchodiskových stavov. Smajlíky, selfíčka, status človeka viazaný na počet lajkov, online prenosy zážitkov, verejne zdieľaný život, ale aj odovzdanie intimity do verejného priestoru, to všetko sú fenomény, ktoré pred tromi storočiami ľudia nemohli poznať. Pre psychológa prináša kyberpriestor celý rad patologických javov, pre filozofa priestor na otázky poznateľnosti človeka a jeho vnútorného prežívania.

Práve medziľudské vzťahy sú tým najcitlivejším bodom do ktorého kyberpriestor vrhol meč chladu, úzkosti (Pozri: Lipovetsky, 2013), hyperkonzumu a neistoty a nestálosti (Pozri: Bauman 2018). Fenomén večnej neistoty otvára nové otázky a nové problémy, ktoré súvisia s prežívaním človeka v dobe hypermodernej.

Internet, sociálne siete, zoznamovacie aplikácie vytvorili priestor vo virtuálnom svete k zdieľaniu informácií, ku komunikácií, priestor pre vytváranie nových priateľstiev a v neposlednom rade aj príležitosť vytvoriť partnerský vzťah. Avšak okrem týchto vcelku pozitívnych možností, ktoré ponúka virtuálny svet, vstúpili do života mladých ľudí aj nástrahy tohto sveta. Mladí ľudia považujú v dnešnej dobe internet a virtuálnu komunikáciu ako niečo prirodzené2 čo je súčasťou ich života. Vývoj digitálnych technológií sa za posledných desať rokov rapídne zmenil a to na globálnej úrovni.3 Sociálne média a komunikácia prostredníctvom nich ovplyvňuje naše vnímame vzťahov. Domnievame sa, že neustálym vývojom a vznikom nových digitálnych technológií toto vnímanie vzťahov bude ovplyvňované aj v budúcnosti. Predložená práca sa bude venovať práve týmto fenoménom. Bude spojením vedy a problémov bežného života. Bude diagnostikou a svedectvom doby, ktorú naša generácia žije, no zároveň sa bude snažiť nájsť odpovede, ako zvládať extrémne situácie, ktoré nám doba hypermoderná priniesla. Spojiť reflexie súčasných filozofov a reflexie súčasných psychológov môže byť zaujímavým príkladom interdisciplinárnej spolupráce medzi filozofiou a psychológiou. Cieľom našej štúdie bude interdisciplinárna analýza problému virtuálnej komunikácie v kontexte medziľudských vzťahov a hypermoderny.

Internet je dobrý sluha ale zlý pán?

V 21. storočí je komunikácia oveľa jednoduchšia a rýchlejšia, takisto máme lepší prístup k potrebným informáciám, možnosti Internetu nám uľahčili v určitých oblastiach osobný ale aj pracovný život. Ale virtuálny svet a komunikácia v ňom poskytla zároveň priestor pre doposiaľ neexistujúce nástrahy odzrkadľujúce sa v medziľudských vzťahoch. Zároveň poskytla nový pohľad na to akým spôsobom vnímame naše vzťahy s ostatnými. Tak napríklad fenomén možnosti zablokovania osoby alebo osôb na sociálnej sieti, nebezpečenstvo zneužitia maloletých, grooming , kyberšikana, zneužitie osobných údajov alebo aj príležitosť pre flirt či neveru prostredníctvom zoznamovacích aplikácií. A pokojne by sme mohli pokračovať ďalej. Psycho-sociálne dôsledky virtuálnej komunikácie na život mladých ľudí, psychologické dôsledky novodobej formy virtuálneho zoznamovania, virtuálna seba-prezentácia ako nová forma tvorby identity, verejné zdieľanie intimity verzus súkromie v medziľudských vzťahoch, detabuizácia sexuality vo virtuálnom priestore a psychologické dôsledky tohto fenoménu… Najviac ohrozenou skupinou v súčasnosti sú deti a mladiství. Vidíme na týchto fenoménoch, s ktorými mnoho z nás má osobnú skúsenosť, že sociálne médiá naozaj ovplyvňujú medziľudské vzťahy. Preto sa vynára otázka, čo presne má vplyv na medziľudské vzťahy a akým spôsobom ich to ovplyvňuje. Zároveň poukázať na pozitívne ale aj negatívne aspekty komunikácie vo virtuálnom svete.

A teda aký vplyv na jedinca majú určité fenomény virtuálnej komunikácie na sociálnych sieťach?

Ako virtuálna komunikácia prostredníctvom sociálnych médií ovplyvňuje vnímanie medziľudských vzťahov?

Ako možno lepšie komunikovať v prostredí internetu a predchádzať tak konfliktom či nedorozumeniam?

To sú otázky, na ktoré budeme hľadať odpovede.

V súvislosti s pripravovaným výskumom sme pripravil špeciálny dotazník. Zámerom dotazníka je objasniť vplyv virtuálnej (ne)komunikácie na medziľudské vzťahy. Údaje získané dotazníkom budú spracované v rámci vedecko-výskumného projektu Prešovskej univerzity v Prešove. Prístup k nim majú len samotní autori. Dotazník je anonymný, neuvádzajú sa mená. Prosíme Vás aby ste si pozorne prečítali aj daný text patriaci k danej sekcii objasňujúci niektoré pojmy. Samozrejme, všetky získané údaje sú anonymné.

Link na prieskum je tu:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc9bPuWSEPKxqP6UsMwMbfk6eO3s1FuMO9Rn4DDpvDJ0d3Yaw/viewform

 

Anotácia: Cieľom štúdie bude interdisciplinárny výskum problému virtuálnej komunikácie v súvislosti medziľudských vzťahov doby hypermodernej. Dialóg filozofie a psychológie bude usilovať o spojenie odborných poznatkov psychológie a filozofickej diagnostiky doby, v ktorej žijeme. Súčasná, teda hypermoderná doba, ako ju nazval a výstižne definoval súčasný francúzsky filozof Gilles Lipovetsky, ponúka vďaka bleskovému a nezastaviteľnému rozvoju digitálnych technológií celú radu civilizačných chorôb, ktoré dostávajú milióny ľudí do slepej uličky bezvýchodiskových stavov. Kyberpriestor re-definoval medziľudské vzťahy. Vzťah k druhému (intersubjektivita) tak, ako sme ju poznali po celé storočia sa zmenil aj vďaka nových technológiám. Predložená štúdia sa bude snažiť nájsť odpovede, prečo sa to deje a aké to môže mať fatálne následky na celú spoločnosť.

Kľúčové slová: hypermoderná doba, sociálna psychológia, internet, kyberpriestor, medziľudské vzťahy, inter-subjektivita, virtuálna komunikácia, sociálne média, medziľudské vzťahy, hypermoderná doba

 

PhDr. Lukáš Perný; Mgr. Martina Šlosariková

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

​Vivat Pellegrini! Povolebná esej a gratulácia novému prezidentovi Slovenskej republiky

07.04.2024

„Urobím všetko preto… a nech si o tom hovorí kto chce, čo chce… aby Slovensko stálo na strane mieru… a nie na strane vojny. Budem prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky. Slovenská republika a jej záujmy budú u mňa na prvom mieste.“ – Peter Pellegrini Išlo o mimoriadne dôležité voľby, ktoré boli zároveň prieskumom o súčasnom politickom [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 246
Celková čítanosť: 805437x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Kategórie