487 rokov od úmrtia autora slávnej Utópie

10. júla 2022, PhDr. Lukáš Perný, PhD., filozofia

Pred 487. rokmi, 6. júla 1535, zomrel THOMAS MORE. Pri tejto príležitosti opätovne zverejňujem svoj starší článok o tomto vizionárovi doplnený o podcast, ktorý som nahral počas doktorandského štúdia.

Pradávny sen ľudstva o ideálnej spoločnosti je prítomný v celých dejinách, no bol to Sir. sanctus Thomas More, Thomas Morus (*1478 – † 1535), anglický kresťanský humanista, právnik, sociálny filozof, spisovateľ, politik, lord kancelár, ktorý mu dal v 16. storočí názov – UTÓPIA (Dve knihy o najlepšom stave štátu a novom ostrove Utópii, spis skutočne zlatý a rovnako užitočný ako zábavný, Antwerpy, 1516).  Názov, ktorý už vo svoje etymológii skrýva tak miesto ideálne (eutopos), ako miesto neexistujúce (outopos). Thomas More dal predstave o ideálnom stave bytia v dokonalej spoločnosti ako prvý v dejinách konkrétne obrysy, no zároveň ju umiestnil na neznámy ostrov, ktorý je v ostrom hodnotovom spore so súdobým svetom. More zároveň vytvoril nový literárny žáner opisujúci koncepty ideálnych spoločností, ktorý obsahuje jednak projekciu ideálu, ako aj kritiku súdobej spoločnosti.

V Utópii vládne rovnosť, sebestačnosť, skromnosť, solidarita a komunitárne hodnotové princípy. Thomas More sa v tomto diele – prvý krát v dejinách ľudstva – pokúsil o literárnu rekonštrukciu ideálneho spoločenského zriadenia, kde platí axióma každému podľa jeho potrieb. Zmyslom existencie v tejto spoločnosti nie je bohatstvo, majetok či ctižiadostivosť, ale kolektívne šťastie celého spoločenstva, kde má každý naplnené potreby; život v komunite, spoločná práca a rovné prerozdeľovanie produktov spoločnej práce medzi komunitu. Celý článok si môžete prečítať tu.

Článok je zároveň súčasťou knihy UTOPISTI, VIZIONÁRI SVETA BUDÚCNOSTI.

Môj doslov nájdete aj v novom vydaní Utópie od Vydavateľstva Spolku slovenských spisovateľov.