Poznáte GATTCH? Unikátna slovenská art-rocková skupina odohrala reunion koncert v kompletne naplnenom bratislavskom klube Jazztikot

26. marca 2023, PhDr. Lukáš Perný, PhD., hudba

Vzhľadom na to, že som sa narodil v Nových Zámkoch, veľmi ma teší, že práve z tohto mesta vzišla kapela, ktorej kvality v kontexte hudobnej kritiky možno hodnotiť ako nadčasové a pre slovenskú kultúrnu stavbu neopakovateľne originálne. GATTCH sú dôkazom, že ja Slováci dokázali vytvoriť v rámci bigbítovej éry niečo špecifické, originálne a dá sa povedať, že aj svetové. Skupina GATTCH, ktorá vznikla už v šesťdesiatych rokoch, zostala tak trochu v tieni projektov ako bolo Vargove Collegium Musicum, Griglákova Fermáta, Ursínyho Provisorium, Váněho Progress Organisation či Hladíkov Blue Effect, no jednoznačne neprávom.

Spojiť kompozične bigbít, art-rock/prog-rock s jazz-rockom a bluesom a k tomu slovenské texty a vokály – tak nejak znie sound tejto skupiny, ktorej vo vzkriesenej podobe dala nový rozmer multitalentovaná klaviristka Agi Ferienčíková, ktorá so skupinou zahviezdila už na Beatovom festivale na Zelenej vode.

Lídrom a zrejme jediným pôvodným členom znovuzordeného GATTCH je zakladateľ Tomáš Rédey, štúdiový hudobník, gitarista, spevák, profesionálny muzikant, ktorého posledne preslávali kompozície v tanečnej šou Let’s Dance. Zakladajúcu zostavu tvorili: „George“ Juraj Štefula – bicie nástroje; „Ali“ Ľudovít Beladič – piano; „Tony“ Anton Lančarič – basgitara; „Tomy“ Tomáš Rédey – gitara, husle; „Charlie“ Karol Slanina – sprievodná gitara.

Skupina doposiaľ vydala tri hudobné nosiče:Gattch - Komplet album cover

Skupina dosiahla niekoľko zaujímavých míľnikov:

Členovia skupiny po rozpade projektu tvorili po boku najmä popových spevákov.

Nejde však o prvý reunion. GATTCH sa v roku 1998 objavili v televíznej premiére českého seriálu Bigbít (17. diel), zameranom na rockovú hudbu v Česko-Slovensku v rokoch 1956-1989, zahrali na spomínanom bigbítovom festivale v roku 2009 (v tom čase myslím hrali s bubeníkom Petrom Szapu) a zahrali aj v programe Legendy 60.

***

K informácii o tomto koncerte som sa dostal viac-menej náhodou, keď som počas obednej prestávky stretol klaviristku projektu. A ešte väčšia osudová náhoda je, že kolega, ktorý prišiel na koncert neskoro kvôli tomu, že sa musel po niečo vrátiť do bytu, stretol v taxíku syna lídra projektu, ktorého brat hral v novozostavenej kapele basgitaru. To je taká synchronicita, že sa to nedá ani vymyslieť, ale musí sa to stať. Som veľmi rád, že v Bratislave vznikol podnik, ktorý konečne tak ako kedysi Pub u Zeleného stromu dáva priestor dobrej muzike. A čo ma ešte viac teší, že tento podnik bol totálne naplnený a to dokonca aj mladými ľuďmi, ktorí si tak mohli vypočuť skutočne kvalitnú slovenskú hudobnú produkciu. Špeciálne pre čitateľov môjho blogu prinášam aj unikátny záznam najlepšej skladby tejto skupiny s názvom Narodenie.

Vypočujte si na porovnanie celý album skupiny GATTCH z roku 1972.