Rozhovory pre Slovenské národné noviny

23. marca 2020, PhDr. Lukáš Perný, PhD., kultúra regiónov spoločnosť

Od dvanásteho čísla Slovenských národných novín pre vás pripravujem sériu rozhovorov so zaujímavými osobnosťami.

V najnovších číslach tohto časopisu založeného štúrovskou generáciou nájdete dva rozhovory s profesorom lingvokulturológie Jozefom Sipkom (SNN 12) a mladou východoslovenskou folkloristkou Michaelou Bálintovou (SNN 13).

Rozhovory budú pokračovať aj v ďalších vydaniach. Chcem tým plniť svoje poslanie kulturológa a približovať ľuďom zaujímavé osobnosti, ktorým napriek ich talentu, mediálny hlavný prúd nedáva priestor. V ďalšom čísle (SNN 14) rozhovor so slovenskou výtvarníčkou Alexandrou Geschwandtnerovou-Oravcovou a v pláne sú tiež rozhovory s bývalým dekanom filozofickej fakulty, fotografkou, hudobníkmi, aktivistami a organizátormi kultúry. Verím, že týmito článkami pomôžem spropagovať významné a neznáme osobnosti našej súčasnej slovenskej kultúry.

Celý život som sa snažil spájať mosty a tvoriť médium medzi čitateľom a tvorcom. Preto som rád, že som dostal túto príležitosť v tak významnom slovenskom periodiku, ktoré založil 1. augusta 1845, sám Ľudovít Štúr. Nakoľko sa hlásim ku generácii štúrovcov, ako aj ku generácii davistov (ktorí na nich nadväzovali), je to pre mňa veľká česť.

S vďačnosťou redakcii, PhDr. Lukáš Perný