Založ si blog

Revival koncert komjatickej kapely Rafael, autorské skladby zazneli po tridsiatich rokoch

Kedysi pradávno, vytvoril som stránku ktorá zmapovala hudobné skupiny v obci Komjatice, prevažne v 70 a 80. rokoch, 20. storočia. V tom čase som si nevedel ani predstaviť, že by sa dnes už apatickí a na hudobnú kariéru rezignovaní hudobníci skutočne dali dokopy a zahrali by spolu spomienkový koncert. Ale stal sa zázrak.

Na začiatku mája 2019 sa podarilo zorganizovať hudobníkovi Petrovi Machatovi unikátny koncert bigbítovej hudobnej skupiny Rafael. Hudobníci spolu nehrajú už vyše 30 rokov, preto bolo ešte nedávno takmer nemožné, že by sa podobný koncert mohol zorganizovať. Nakoniec sa to však skutočne podarilo a na koncert prišli všetci bývalí členovia skupiny…

Kapela Rafael nebola ako ostatné dedinské zábavové kapely 70. a 80. rokov. Vytvorila okolo pätnásť vlastných skladieb,  čo je už rozsah jednej štúdiovej LP platne. Žiaľ, kapela sa platňu nahrať nepodarilo a tieto skladby boli prvý krát nahrané až počas koncertu.
Zábava pokračovala až do skorého rána spontánnou jam session. Sám som si s kapelou zaspieval House Of The Rising Sun, čo bol pre mňa vynikajúci zážitok.

Video: Reunion koncert skupiny Rafael z Komjatíc (11. 5. 2019, Piváreň pri štrkárni, Komjatice) – link na video

Zostava:
Štefan Prešinský – gitara, spev
Peter Machata – basgitara, spev
Igor Machata – sólová gitara, spev
Ján Behúl – spev
Milan Perný, Peter Banyi, Jozef Vaško – bicie 

O kapele

Skupina Dúha bola založená niekedy v r. 1976 -77 (Milan Perný, Igor Machata, Peter Machata a Štefan Prešinský). Repertoár skupiny tvorili hity domácich a zahraničných autorov, nechýbala ani vlastná tvorba. Skupina sa zameriavala na mladých poslucháčov, podľa ktorých svoj repertoár upravovala. Bola taká obľúbená, že fanúšikovia chodili ich hudbu počúvať aj na skúšky, ktoré sa niekedy predĺžili až do neskorých nočných hodín. Medzi členmi fan klubu vznikli priateľstvá, ktoré pretrvávajú dodnes a bolo tomu tak aj na spomienkovom koncerte.

Hlavným dodávateľom vlastných piesní bol spevák, skladateľ, gitarista a textár Štefan Prešinský. Zložil niekoľko vydarených piesní, ktoré skupina hrávala až do svojho rozpadu. Najväčšie problémy mali s hľadaním basgitaristu. Až konečne našli Petra Machatu. Pôvodný názov bol Spektrum alebo Dúha. Najstarším členom bol Štefan Prešinský (vtedy 18 ročný) a Igor Machata mal vtedy 17.

„Prvýkrát sme sa predviedli na rozlúčkovej deviatakov, kde sme vystúpili v dvoch blokoch ako hostia skupiny Beat club. Zožali sme veľký úspech, lebo sme vážne museli pôsobiť ako rarita“, dodal Štefan Prešinský.

Po odchode Milana Perného do Úsvit-u, začal s Dúhou hrať ako bubeník Peter Vaško. Toho neskôr na jeho žiadosť vymenili za Petra Bányiho. Odvtedy začali používať názov Rafael. Rafael bola ambiciózna skupina, ktorá začala hrať svetové hity a mala z veľkej časti anglický repertoár. Najväčšie úspechy kapela zaznamenala v čase, keď do kapely prišiel klávesák Gago Vitéz z Fiľakova (dnes už nebohý, v tom čase študent v Nitre ). Po odchode Petra Bányiho na vojnu hral na bicie Ján Behul, ktorý prišiel z Úsvit-u. (1)

Hviezdne obdobie zažila skupina v zostave Igor Machata – solo gitara; Peter Machata – bassgitara, spev; Gabriel Vitéz – klávesové nástroje, Štefan Prešinský – doprovodná gitara, spev; Ján Behúl – bicie. Skupina ukončila svoju činnosť v auguste 1983, kedy som musel odísť na vojnu pre zmenu Štefan Prešinský.  (2)

Literatúra

1 BEHUL, Ján: Komjatické kapely a muzikanti. In: CIFRA, Štefan – VRABCOVÁ, Viera, Ing. (zostavovatelia): Komjatice 1256 – 2006: Vedecko-popularizačná monografia obce. 1. doplnené vydanie. Komjatice – Bratislava: Združenie priateľov obce Komjatice, obec Komjatice, Q-Solid, 2008. 792 s. ISBN 80-969550-2-0.

2 PERNÝ, L.: Úsvit l skupiny a hudobníci z Komjatíc. In: http://www.usvithudba.szm.com/odkazy.htm

Slovenské pohľady majú vlastnú stránku

17.04.2024

Stránka Slovenských pohľadov, ktorá bola nedávno vytvorená za účelom popularizácie tohto, mimochodom, najstaršieho slovenského kultúrneho periodika, je od včerajšku vyplnená novým a zaujímavým obsahom od popredných slovenských spisovateľov z kruhu Spolku slovenských spisovateľov či vedeckého piliera Matice slovenskej. Od nového roka 2024 redakcia Slovenských pohľadov [...]

Film, ktorý nemá vo svete obdobu a jeho vizionárske posolstvo (60 rokov od premiéry filmu Limonádový Joe ako bravúrnej kritiky marketingu)

12.04.2024

Išlo o vôbec prvý československý film, ktorý sa uchádzal o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film, v kinách si ho pozrelo 4 556 352, bol ocenený Striebornou mušľou na XII. MFF v San Sebastiane a získal cenu Sfinga za rolu zloducha Horáca na festivale v Paname. V roku 1964 vznikla v Československu satirická westernová paródia z pera Oldřicha Lipského a [...]

​Vivat Pellegrini! Povolebná esej a gratulácia novému prezidentovi Slovenskej republiky

07.04.2024

„Urobím všetko preto… a nech si o tom hovorí kto chce, čo chce… aby Slovensko stálo na strane mieru… a nie na strane vojny. Budem prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky. Slovenská republika a jej záujmy budú u mňa na prvom mieste.“ – Peter Pellegrini Išlo o mimoriadne dôležité voľby, ktoré boli zároveň prieskumom o súčasnom politickom [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

PhDr. Lukáš Perný, PhD.

...pravda je revolučná, pravda zvíťazí!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 246
Celková čítanosť: 807612x
Priemerná čítanosť článkov: 3283x

Kategórie